Cu Medax Top, noul produs inovativ de la BASF, controlul culturilor de cereale este în mâinile fermierilor - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 16 Februarie 2017 16:15

Cu Medax Top, noul produs inovativ de la BASF, controlul culturilor de cereale este în mâinile fermierilor

Scris de

Medax Top este singurul regulator de creștere de pe piața din România care, pe lângă reducerea riscului de cădere a plantelor, consolidează sistemul radicular astfel încât plantele devin mult mai stabile. Un alt beneficiu al noului produs inovativ lansat recent de compania BASF este acela că Medax Top are o flexibilitatea mare, ceea ce permite aplicarea la stadii diferite de vegetație și, totodată, poate fi aplicat împreună cu alte produse de protecția plantelor.

Căderea plantelor de cereale produce pagube foarte mari, uneori putându-se întâmpla sa fie compromisă toată recolta, atât cantitativ, cât și calitativ. În țări precum Franța, Germania, UK mai mult de 80% din suprafețele cultivate cu grâu și peste 60% din cele cultivate cu orz sunt tratate cu regulatori de creștere.

În schimb, în țara noastră căderea plantelor de cereale este din ce în ce mai frecventă, devenind astfel o problemă care trebuie neapărat rezolvată prin aplicarea regulatorilor de creștere. „De aceea, dacă fermierii își doresc producții mai mari de 4 – 5 t/ha este necesar să preia controlul încă de la început și să introducă în tehnologie și un regulator de creștere. BASF vine în sprijinul agricultorilor cu acest nou regulator de creștere, Medax Top”, a declarat Ana-Maria Pascariu, specialist culturi porumb și cereale în cadrul BASF România.

În lipsa regulatorului de creștere, producția scade și cresc costurile cu recoltarea și uscarea

Fenomenul de cădere a plantelor de cereale este influențat în special de perioadele îndelungate cu vreme ploioasă. Umezeala crește greutatea spicelor și frunzelor, solul îmbibat cu apă nu mai permite fixarea rădăcinii, iar sub acțiunea vântului, tulpina cu spicele acționează precum o pârghie și planta va cădea. Cel mai frecvent, căderea plantelor apare la nivelul rădăcinilor. „Pentru stabilitatea plantelor de cereale sunt importante înălțimea tulpinii, suprafața sistemului radicular, aderența rădăcinilor la sol, precum și fermitatea solului afectată de conținutul mare de apă”, menționează specialistul din cadrul BASF.

Ana-Maria Pascariu a precizat că pe suprafețele unde nu se aplică regulator de creștere producția poate scădea până la 40%, la fel și masa a 1000 de boabe scade cu 8-15%. De asemenea, calitatea de panificație scade și ea, iar costurile de recoltare pot crește cu până la 50%, în timp ce costurile de uscare cresc și ele cu până la 20-30%. Căderea plantelor mai are și alte dezavantaje, cum ar fi: răspândirea bolilor, creșterea samulastrei de cereale, întârzierea și apariția diverselor probleme la pregătirea patului germinativ.

Noul produs al companiei BASF, Medax Top, este regulatorul de creștere formulat din două substanțe active cu două moduri de acțiune complementare: prohexadion calciu și mepiquat clorură, tipul de formulare fiind de suspensie concentrată.

Medax Top este omologat la toate cerealele păioase și se poate aplica în doză de 0,6-1 l/ha, având și o fereastră largă de aplicare, de la începutul alungirii tulpinii și până la apariția frunzei stindard.

Beneficiile Medax Top

Medax Top este regulatorul de creștere cu trei beneficii importante: rezistență la cădere, flexibilitatea aplicării și consolidarea rădăcinilor. „Principalul beneficiu oferit de produsul Medax Top este creșterea rezistenței la cădere datorită unei reduceri semnificative a înălțimii plantelor, datorită unei creșteri a nivelului de substanță uscată și a conținutului de lignină din celulele tulpinilor, cât și a dezvoltării puternice a sistemului radicular. Regulatorul de creștere Medax Top are un efect benefic asupra structurii tulpinii deoarece mărește suprafața pereților celulari și determină îngroșarea acestora, ceea ce conferă o stabilitate mai mare a tulpinii”, explică specialistul BASF.

Ana-Maria Pascariu a adăugat că în comparație cu produsele pe bază de clormequat clorură, care doar reduc lungimea celulei și cresc diametrul peretelui tulpinii, produsul Medax Top, pe bază de mepiquat clorură și prohexadione calciu, oferă în plus efecte pozitive asupra structurii tulpinii, cum sunt: creșterea în diametru a stratului sclerenchimatic, creșterea conținutului de masă uscată a pereților celulari și creșterea conținutul de lignină. Acest din urmă efect pozitiv, creșterea conținutului de lignină, mărește rezistența tulpinii la atacul bolii pătarea în ochi a bazei tulpinii la cereale, boală cunoscută și sub denumirea de frângerea paiului.

Al doilea beneficiu important oferit de produsul Medax Top este flexibilitatea în aplicare. Noul regulator de creștere de la BASF poate fi aplicat primăvara devreme, începând de la stadiul de alungire a tulpinii și până la formarea frunzei stindard, de la temperaturi de 5 °C și până la 20 °C. Poate fi aplicat împreună cu alte produse de protecția plantelor.

Al treilea beneficiu oferit de produsul Medax Top este înrădăcinarea puternică a plantelor în sol, lucru care face din regulatorul de creștere Medax Top un produs unic pe piața din România. „Medax Top stimulează dezvoltarea sistemului radicular determinând creșterea perișorilor absorbanți și o ancorare foarte bună a plantelor în sol, a specificat Ana-Maria Pascariu. Astfel, datorită unei înrădăcinări foarte bune, Medax Top oferă o ancorare mai bună a plantelor în sol, îmbunătățirea absorbției azotului, apei și altor nutrienți, precum și reducerea stresului datorat bolilor rădăcinii și a secetei. În concluzie, Medax Top reduce dezvoltarea părții aeriene și îmbunătățește creșterea sistemului radicular.”

Citit 3113 ori

newsletter rf

Publicitate

21C0027COMINB CaseIH Puma 185 240 StageV AD A4 FIN ro web 300x200

biofest grafica

T7 S 300x250 PX

Banner Agroimpact Viballa 300x250 px

GAL Danubius Ialomita Braila

GAL Napris

Revista