UNCSV și COOP RO sunt alături de Petre Daea: „Domnia sa a dorit să arate gravitatea unei situații grele cauzate de PPA și nu să ofenseze în vreun fel comunitatea evreiască” - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 27 Iulie 2018 19:05

UNCSV și COOP RO sunt alături de Petre Daea: „Domnia sa a dorit să arate gravitatea unei situații grele cauzate de PPA și nu să ofenseze în vreun fel comunitatea evreiască”

Scris de

Într-un comunicat de presă comun, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Națională a Cooperativelor Agroalimentare din România - COOP RO își exprimă susținerea față de ministrul Agriculturii, Petre Daea, în demersurile și eforturile acestuia în folosul producătorilor agricoli, dar mai ales în contextul afirmațiilor nefericite ale oficialului guvernamental, potrivit cărora porcii cu PPA trebuie incineraţi, iar asta „este o muncă extraordinară, ca la Auschwitz".

„Fermierii, membri ai cooperativelor pe care le reprezentăm, resimt efectele pozitive ale muncii susținute de către ministrul Petre Daea și ale echipei de la MADR. Exprimarea nefericită nu poate știrbi probitatea profesională și dorința acestui om de a face tot ceea ce este posibil pentru sprijinirea tuturor sectoarelor din agricultură. Domnia sa a dorit să arate gravitatea unei situații grele cauzate de pesta porcină africană (PPA) și nu să ofenseze în vreun fel comunitatea evreiască”, se precizează în documentul de presă remis la redacție.

Potrivit comunicatului, răspândirea virusului pestei porcine africane este o problemă de interes național, securitate și siguranță alimentară a României care trebuie tratată cu seriozitate și responsabilitate maximă, fiindcă poate duce la eliminarea efectivului total de porcine din România atât din fermele comerciale, cât și din gospodăriile populației.

„Sectorul cărnii de porc începuse să își revină și, după investiții și eforturi intense, a fost redeschis exportul, după zece ani. Prin aceste eforturi, s-au redus importurile de carne de porc de la 55% la 35%, anul trecut. Fermierii din sectorul vegetal vor fi afectați pentru că o parte considerabilă din producția de porumb, orz și grâu este folosită în hrana celor peste 4,5 milioane de porci din țară. România este una dintre puținele țări din UE care hrănesc porcii preponderent cu cereale de unde provine și gustul specific”, spun reprezentanții celor două coperative.

Potrivit spuselor lor, România este în prezent grădina zoologică a Europei, avem un efectiv foarte mare de mistreți care sunt principalii vectori ai PPA și trebuie luate măsurile de reducere a acestora pentru că, în caz contrar, vom ajunge să eliminăm atât toți mistreții, dar mai ales cei peste patru milioane de suine din fermele comerciale și cele aflate în gospodării.

„Ministrul Petre Dara și MADR și-au făcut treaba, până în prezent. Este foarte important ca autoritățile statului (ANSVSA, Asociațiile Vânătorilor, Ministerul Mediului, Ministerul Apărării, Guvernul României, Președinția) să dezbată acest subiect în Consiliul Suprem de Apărare a Țării – CSAT, for care să le permită să ia măsurile care se impun în regim de urgență pentru a preveni dezastrul și repetarea repercusiunilor pentru țara noastră, când a mai trecut prin situații similare și a avut nevoie sectorul zootehnic respectiv de zece ani să își revină”, au mai arătat cei din UNCSV și COOP RO.

Nu în ultimul rând, vocile autorizate ale cooperativelor afirmă că rezultatele ministrului Petre Daea, ale echipei MADR și continuitatea proiectelor sunt importante pentru sectorul agroalimentar, mediul rural românesc, fermierii autohtoni, reducerea deficitului comercial și creșterea ponderii agriculturii din PIB-ul României.

Și producătorii de Telemea de Sibiu îl susțin pe ministrul Agriculturii

Tot prin intermediul unui comunicat de presă, Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu „susține și apreciază activitatea domnului ministru Petre Daea și consideră nedreaptă denigrarea la care este supus în spațiul public ca urmare a unei declarații neinspirate”.

Ei spun că rezultatele pe care le are la conducerea MADR îl recomandă din plin și îl califică pentru continuarea activității, producătorii de Telemea de Sibiu fiind o mică parte din categoria fermierilor care beneficiază din plin de implicarea directă a oficialului guvernamental în promovarea și protejarea produselor românești prin fapte concrete.

Citit 517 ori

Publicitate

revista fermierului 300x250

produsenaturalfermieri

Banner Corteva 2020

Revista