JCB Fastrac, la 25 de ani de la prima lansare - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 24 Octombrie 2016 16:46

JCB Fastrac, la 25 de ani de la prima lansare

Scris de

DSC 06101Unic în continuare, cel mai sofisticat, mai productiv și distinct tractor agricol.

În luna octombrie 2016, JCB a celebrat 25 de ani de producție a Fastrac – o gamă de tractoare agricole care continuă să rămână unicat încă de la momentul lansării lor pe piață în 1991 (debutul producției de serie) și care oferă fermierilor și contractorilor, deopotrivă, o combinație de caracteristici și avantaje de performanță care s-au concretizat în niveluri înalte de productivitate și exploatare.

 

În luna octombrie 2016, JCB a celebrat 25 de ani de producție a Fastrac – o gamă de tractoare agricole care continuă să rămână unicat încă de la momentul lansării lor pe piață în 1991 (debutul producției de serie) și care oferă fermierilor și contractorilor, deopotrivă, o combinație de caracteristici și avantaje de performanță care s-au concretizat în niveluri înalte de productivitate și exploatare.

 

Cele două modele noi de tractoare Fastrac din seria 8000 (modelul Fastrac 8290 și Fastrac 8330) lansate luni, 3 octombrie 2016, vin să completeze seria de utilaje performante JCB cu mai multe elemente de noutate, din care amintim: până la 14% mai multă putere furnizată de motoare care respectă ultimele standarde de poluare Tier 4 final, dar și un cuplu motor mai mare cu mai bine de 10 la sută. De asemenea, cele două modele dispun de cabina CommandPlus, care oferă un confort sporit operatorului și vizibilitate de 360 de grade. Zona frontală a tractorului susține activ vizibilitatea operatorului, dar și iluminarea mai bună. Modelele Fastrac 8290 și Fastrac 8330 vin echipate și cu noul tip de direcție complet hidrostatică de mare viteză, bazată pe sistemul Rapid Steer, dar și cu punți Heavy Duty (întărite), care duc la un ecartament de până la trei metri.
Pe lângă noile opțiuni de dotare cu anvelope, care măresc aria furnizorilor, dar și a designului, pachetul ridicător hidraulic față și priza de putere față mult mai compact, precum și platforma mai lată din spatele cabinei adaugă celor două noi modele de utilaje versatilitate, dar și un bun potențial de producție.

 

„Noua serie Fastrac 4000 a fost foarte bine primită de clienții dedicați, dar și de noii cumpărători. Combinația unică a dimensiunilor, performanțelor, controlului și confortului este preferată deja de operatori atât din zona terenurilor arabile, a pășunilor, dar și a fermelor mixte”, a spus John Smith, manager general al JCB Agriculture.

 

Pe zona de motorizare și de transmisie, Fastrac 8290 și 8330 continuă să utilizeze motorul de 8,4 litri în șase cilindri, care respectă standardele emisii de noxe Tier 4 final. Însă dotările tehnice ale motorului nu au fost revizuite doar pentru a respecta normele de poluare, ci si pentru a oferi mai multă putere și cuplu prin utilizarea unui dublu turbocompresor, care furnizează răspunsuri rapide cerințelor operatorului de putere adițională. Cele două elemente sunt aranjate în serie, după cum urmează: un turbocompresor cu un diametru relativ mic, care se activează rapid, furnizează un răspuns instantaneu pedalei de accelerație, în timp ce unitatea cealaltă asigură necesarul de cuplu și forță pentru toată gama de turații a motorului.

 

La turația nominală, motorul tractorului Fastrac 8290 dezvoltă 280 CP, iar Fastrac 8330 – 348 CP , adică un plus generos de 32 kW (42 CP) sau 14% majorare a puterii. În același timp, cuplul maxim se majorează cu 10 la sută, până la un nivel de 1.440 Nm la 1.500 rpm, fapt care oferă tractorului o abilitate și mai mare să „reziste” unor condiții provocatoare.


JCB, o idee inspirată

 

Președintelui JCB, Anthony Bamford, i-a venit ideea de construcție a unui tractor neconvențional în timp ce se afla în vacanță, în 1984. El a văzut o oportunitate în dezvoltarea unui tractor care să aibă viteză sporită pe șosele, dar și capacitate de lucru în câmp, incluzând utilizarea în condiții grele. Ideea sa inspirată urma să devină realitate câțiva ani mai târziu, atunci când primul tractor cu suspensii pe toate punțile era lansat la nivel mondial.

 

Designul Fastrac s-a dezvoltat în mare parte în baza primului prototip construit în 1987, în secret, în subsolurile sediului fabricii de transmisii JCB din Wrexham, North Wales. Tractorul a integrat pe atunci tehnologii existente și componente într-un design nou, care nu numai că a dat naștere unui nivel excepțional de confort al operării pentru un tractor agricol, mulțumită suspensiei încorporate în ambele axe, așa cum primele teste aveau să dovedească, dar a și spulberat mitul potrivit căruia suspensiile și aratul reprezintă o combinație imposibilă.

 

Designul a fost dezvoltat, iar prototipurile au fost încredințate unor fermieri selectați pentru evaluările finale și finisare înainte de prezentarea pentru presă și public a Proiectului P120, în valoare de 12 milioane de euro, eveniment care a avut loc la Royal Smithfield Show, în 1990, înainte ca producția de serie să debuteze în primăvara anului următor.

 

Ministrul Agriculturii de atunci, baroneasa Trumpington, a spart o sticlă de șampanie de zona frontală a primului Fastrac, lângă linia de asamblare din Cheadle, într-un mod similar cu lansarea la apă a unei nave, laolaltă cu echipa care a stat în spatele designului inspirat al utilajului: Sir Anthony (acum, lord) Bamford, regretatul David Brown – inginer-șef, Ray Clay – inginer suspensii și Mike Butler – Landpower Managing director.

 

Pe lângă faptul că a fost primul tractor agricol de serie cu suspensii pe toate axele și capabil de viteze maxime de până la 75 km/h, în ultimii 25 de ani, Fastrac a fost primul care a utilizat discuri de frână fabricate pe standardele camioanelor, sistem de direcție multimodală pe toate cele patru roți, ABS și suspensii active. De asemenea, tractorul Fastrac a fost primul utilaj – și rămâne unicul – care combină toate aceste elemente cu o transmisie cu variație continuă gestionată electronic.


Omagiindu-i pe inginerii JCB care au adus la lumină conceptul Fastrac, lordul Bamford a spus: „Fastrac reprezintă un exemplu remarcabil al nivelului cel mai bun de cultură inginerească inovatoare. Conceptul de tractor mai bine echipat pentru transportul rutier, dar și pregătit și capabil pentru cele mai dificile operațiuni în câmp s-a dovedit din plin, de-a lungul anilor, drept unul excelent în termeni de productivitate și de costuri de operare”.

 

Și la ora actuală, Fastrac rămâne unic în toate formele sale și furnizează o combinație de design și caracteristici tehnice care susține un nivel maxim al exploatării, prin versatilitate, productivitate înaltă prin performanțele sale, dar și o experiență de operare deosebită, atât pe drumurile publice, cât și în câmp.

Citit 1795 ori

newsletter rf

Publicitate

21C0027COMINB CaseIH Puma 185 240 StageV AD A4 FIN ro web 300x200

biofest grafica

T7 S 300x250 PX

Banner Agroimpact Viballa 300x250 px

GAL Danubius Ialomita Braila

GAL Napris

Revista