Advertorial Vital Fields: Principalele motive pentru care fermierii români nu folosesc calculatorul - REVISTA FERMIERULUI
Duminică, 08 Octombrie 2017 17:48

Advertorial Vital Fields: Principalele motive pentru care fermierii români nu folosesc calculatorul

Scris de

Dacă vorbim despre modernizare în agricultura din România, putem vorbi și despre o reticență care se resimte în rândul agricultorilor.

Deși au început să folosească utilaje agricole moderne, fermierii români se adaptează mai greu la soluții digitale pentru gestionarea activităților agricole, chiar dacă sunt conștienți de avantajele pe care acestea le-ar putea aduce.

În ciuda faptului că fermierii români sunt încă reticenți în a folosi mijloace moderne care să îi ajute să administreze activitățile agricole, percepția specialiștilor din domeniu este una optimistă: „Așa cum tractorul și combina au oferit, la apariția lor, un mod mai simplu și mai ușor de a ara și a recolta, aplicațiile digitale pentru administrarea fermei sunt un alt instrument pe care fermierul îl are la dispoziție pentru a duce la bun sfârșit munca. Din postura de inginer agronom, știu că agricultura digitală va revoluționa industria, iar fermierii români vor căuta soluții care să le ușureze munca și să ajute în managementul agricol”, menționează Bogdan Chirvăsuţă, business manager VitalFields România.

Sistemele de management agricol oferă o imagine de ansamblu, dar și în detaliu a fermei, ușurează planificarea activităților, eficientizează fiecare proces, generează automat rapoarte tehnice sau financiare care îi ajută pe fermieri să își optimizeze activitățile agricole.

Mai mult, VitalFields, o aplicație modernă de gestionare a activităților agricole, face mai ușoară obținerea rapoartelor pentru depunerea cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Un alt beneficiu este posibilitatea de a compara productivitatea unei ferme în raport cu alte unități similare sau administrarea forței de muncă din teren. Timpul și resursele financiare economisite de fermieri sunt avantaje clare pe care le aduce o aplicație de management agricol. Fermierii își pot desfășura activitățile direct de pe teren, fără prea mult efort, iar investiția într-o astfel de soluție este una minimă.

De exemplu, aplicația VitalFields poate fi folosită gratuit timp de 28 de zile, apoi costurile se încadrează între 0,3 si 0,9 euro pe hectar, anual. Astfel, agricultorii care au între 41 și 500 de hectare vor plăti 0,9 euro anual pe hectar, iar suprafețele de peste 500 de hectare vor fi taxate cu 0,3 euro anual pe hectar, fără a exista vreun cost de instalare.

Bogdan Chirvăsuţă a identificat principalul factor care stă la baza reticenței fermierilor români: „În primul rând, mulți fermieri nu folosesc în viața de zi cu zi un computer pentru servicii cum ar fi e-mail și nu sunt deschiși să învețe să folosească calculatorul doar pentru a-și administra ferma”. Chiar dacă în acest caz sunt în principal fermierii mai în vârstă, nici cei mai tineri nu stau mai bine la acest capitol.

Un alt motiv îl reprezintă faptul că există mulți fermieri care nu au un registru sau o agendă în care să stocheze datele/ informațiile. Aceștia le consideră inutile pentru că au impresia că pot reține tot ceea ce se întâmplă în ferma lor, deși în realitate lucrurile sunt diferite. Și lipsa timpului este un motiv. Mulți dintre fermieri sunt copleșiți de activitățile zilnice din fermă și nu mai sunt interesați să investească resurse suplimentare pentru a învăța să folosească o soluție care sa le simplifice munca. Totodată, „nici legile nu sunt impuse strict pentru activitatea agricolă. Acest fapt le permite fermierilor să “scape” fie cu documentație incompletă, fie nerealizată la timp”, adaugă Bogdan Chirvăsuţă.

Ultimul motiv se referă la infrastructură și accesul dificil la instrumentele necesare pentru a folosi o aplicație pentru administrarea fermei. Un studiu Eurostat ne arată că în Romania, doar 72% din gospodării au acces la internet și aproximativ o treime din populație nu a folosit niciodată internetul. Indiferent că este vorba despre calculator, smartphone sau tableta, fie că ne referim la servicii cum ar fi accesul la internet, în multe dintre zonele rurale accesul la aceste bunuri și servicii este limitat.

Citit 742 ori

newsletter rf

Revista