JCB 411, 413S Agri și JCB 417 - confort și control îmbunătățite pentru gama medie de încărcătoare frontale destinate agriculturii - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 24 Octombrie 2016 17:04

JCB 411, 413S Agri și JCB 417 - confort și control îmbunătățite pentru gama medie de încărcătoare frontale destinate agriculturii

Scris de

Noile elemente informaționale și de control – inclusiv serviciul automat de control de rutină în timp ce operatorul se află în cabina Command Plus – sunt doar câteva dintre elementele prezente pe încărcătoarele frontale pe roți, de gamă medie, JCB 411 Agri și 417 Agri. Cele două utilaje împrumută o multitudine de noi elemente prezente atât pe încărcătorul-amiral destinat agriculturii – 435S Agri, cât și pe celelalte: un motor diesel compatibil cu normele Tier 4, fără un filtru de particule sau nevoi suplimentare de service, cabină CommandPlus cu spațiu extra, elemente de comandă și control noi, dar și un mediu de muncă mult mai silențios pentru operator. De asemenea, au fost instalate o frână electrică la parcare și opțiuni destinate motoventilatorului de tip reactiv-reversibil la temperatură. Nu în ultimul rând, utilajul este dotat cu o cuplă remorcă retractabilă destinată funcției de tractare (în cazul încărcătorului frontal 413S) la un potențial maxim de 48 km/h.

 

JCB 411 Agri și JCB 417 Agri sunt proiectate și echipate în mod principal pentru activitatea pe suprafețe tari, pentru operațiunile din magazii, precum și pentru manipulările și încărcările de rutină din ferme. Pe de altă parte, JCB 413S abordează operațiuni cum sunt mutările de bloc siloz sau încărcările distribuitoarelor de îngrășământ pentru munca pe câmp, grație mai multor niveluri generoase ale puterii de împingere și a performanțelor de tracțiune, generate de un raport mai mare putere-masă, și unei transmisii PowerShift în șase trepte.

 

Motoare „prietenoase” cu consumul de carburanți

 

Noile încărcătoare JCB 411, 413S Agri și JCB 417 sunt motorizate cu același propulsor JCB EcoMAX ca și înainte, unul de 4,4 litri, și care generează 109 CP – în cazul JCB 411 Agri, respectiv 125 CP – pentru versiunea JCB 417 Agri. În cazul utilajului JCB 413S, motorul este unul de 4,8 litri, care dezvoltă 145 CP și cuplu maxim de 560 Nm.

 

Opțiunile hidraulice și de încărcare

 

Sistemul hidraulic montat pe JCB 411 Agri este, în fapt, bazat pe un sistem de pompă cu roți dințate care produce 123 de litri pe minut în sarcină maximă, în timp ce 413S și 417 sunt dotate cu o pompă cu debit variabil în funcție de sarcina care dezvoltă până la 156 de litri pe minut.

 

Cu o masă de 8,7 tone, JCB 411 Agri este dotat cu brațe de ridicat ranforsate și asigură o înălțime de ridicare de 3,36 metri, cu o cuplă rapidă, cu sistem de basculare completă a încărcăturii de aproximativ 5 tone și cu o cupă de uz general de 1,2-1,6 metri cubi.

 

Având o greutate standard de 8,95 tone, JCB 413S cu sistemul opțional High Lift asigură o înălțime de ridicare de 3,61 metri. Satisface astfel nevoile operatorilor de încărcare a mașinilor pentru împrăștiat îngrășăminte și hrănitoarelor pentru animale, care au devenit și mai mari, și mai înalte. Ca alternativă, brațele standard sporesc cuplul pentru o mai bună capacitate de ridicare, astfel încât 413S are o posibilitate de încărcare/basculare care variază între 4,6 și 5,6 tone, în funcție de tipul de echipament instalat în zona frontală.

 

Pentru JCB 417 Agri sunt disponibile trei tipuri de brațe încărcătoare, asigurând o înălțime de ridicare de 4,2 metri pentru stocarea baloților sau ridicarea unei pâlnii de admisie pentru fabricile de producție a nutrețurilor sau fertilizanților. Capacitatea de încărcare/basculare/rotație completă este de circa 3,9 tone în configurația standard, dar și până la 5,8 tone capacitate disponibilă, prin montarea unei cuple rapide pe brațele standard.

 

JCB 403 Agri - înaltă performanță și confort într-un pachet compact

 

Tot în octombrie 2016, JCB Agriculture a lansat un încărcător frontal pe roți, compact, cu totul nou, utilaj care combină elemente eficientizate ale sistemului de propulsie cu flerul deja renumit atât pentru designul cabinelor, cât și pentru elementele de comandă și control de ultimă oră.

 

Noul JCB 403 Agri este încărcător frontal cu șasiu articulat de 0,3 metri cubi, capabil să lucreze în mod eficient în spații limitate ca suprafață și pe lângă clădirile de pe lângă majoritatea exploatațiilor de la sate: de la ferme de creștere a porcilor sau a puilor până la cele de producție a laptelui, sere și centre ecvestre.

 

Caracteristicile acestui nou tip de încărcător frontal includ motorul Kubota V1505 (1498 cmc) în patru timpi, care generează 26,5 kW (35,5 CP) și 92 Nm cuplu, transmisie hidrostatică Rexroth în două direcții (element de noutate) cu viteze maxime de 20 km/h sau 30 km/h. În plus, pe lângă alte caracteristici, JCB 403 Agri vine fie cu brațe de încărcare standard, fie de mare înălțime, cu ridicare paralelă și cuplă rapidă hidraulică.

 

Cilindrii brațului încărcătorului sunt alimentați de o pompă cu roți dințate de 40,5 litri pe minut, care furnizează un răspuns rapid și un volum constant, ajustabil, de ulei către elementele auxiliare alimentate, cum este cazul cupei pentru excavat sau al dispersorului pentru așternuturile animalelor.


În timp ce încărcătoarele JCB 403 Agri care sunt destinate lucrului în interior au o platformă deschisă tip baldachin și cadru de protecție ROPS/FOPS, noua cabină, disponibilă pentru prima dată la un astfel de încărcător frontal pe roți marca JCB, furnizează o protecție de 360 de grade față de elemente externe, medii cu praf sau particule periculoase.

 

Încărcătoarele frontale pe roți TM320 și TM320S combină poziția de condus amplasată central și vizibilitatea de 360 de grade

 

Tot în octombrie 2016, JCB a lansat noi versiuni ale încărcătoarelor articulate cu braț telescopic TM320 și TM320S cu o productivitate crescută, costuri de operare mult mai mici și echipament îmbunătățit, menit să furnizeze un mediu propice de lucru operatorului. Ele sunt compatibile cu regulamentele în vigoare privind emisiile de noxe, fără alte nevoi adiționale de service.

 

Printre noutățile sau elementele îmbunătățite ale acestor încărcătoare frontale de mare capacitate, regăsim motorul JCB EcoMAX, care respectă normele de poluare Tier 4 final, fără filtru de particule (DPF), un capăt al cilindrului de amortizare aferent extensiei brațului de calitate superioară pentru o activitate telescopică mai eficientă, dar și un ventilator reversibil pentru răcirea motorului, controlabil și programabil electronic. De asemenea, mai întâlnim un șasiu de pivotare bazat pe un sistem nou de rulmenți grafit-bronz cu un grad de rezistență la uzură îmbunătățit, plus alte elemente de comandă și control în cabina operatorului.

 

Despre abilitățile tehnice ale noului produs, Tim Burnhope, șeful Departamentului de Cercetare-Dezvoltare al JCB, a precizat: „JCB TM320 și TM320S combină poziția de condus amplasată central și vizibilitatea de 360 de grade a unui utilaj de săpat pe roți cu versatilitatea de ridicare a unui încărcător cu brat telescopic, combinație care duce la apariția unei mașini formidabile destinate activităților din agricultură și de încărcare/descărcare”.

 

TM 320 este ideal pentru activitățile generale de încărcare din ferme și pentru alte operațiuni de manevrare. Motorul JCB EcoMAX de 4,4 litri dezvoltă 93 kW (125 CP), o transmisie JCB PowerShift în șase trepte, care dezvoltă o viteză de 40 de kilometri pe oră, blocare a cuplului prin acționare directă pentru trecerea din viteza a patra într-a șasea și un sistem hidraulic cu pompa cu debit variabil în funcție de sarcina care generează 140 de litri pe minut.

 

Diferențele dintre sistemele de propulsie și cele hidraulice furnizează încărcătorului TM320S o performanță sporită, în special pentru sarcinile grele de urcare și tractare. Acest model este dotat cu o versiune de 4,8 litri a motorului JCB EcoMAX, propulsor care dezvoltă 108 kW (145 CP), o transmisie JCB PowerShift în șase trepte, cu un cuplu cu blocare acționare directă din viteza a II-a și cu 14 la sută capacitate de pompare maximă a uleiului, până la un nivel de 160 de litri pe minut.


Pe amândouă versiunile de încărcătoare, transmisia JCB PowerShift poate fi operată în mod automat sau manual, folosind maneta tradițională mână stângă, prin acționarea selectorului schimbare și deplasare înapoi-înainte, montat convenabil pe joystick-ul Servo.

Citit 1218 ori

newsletter rf

Revista