Anul trecut, IPSO Agricultură și-a consolidat poziția de lider cu peste 500 de tractoare livrate și mai mult de 1.200 de echipamente vândute. „Prevedem o ușoară creștere a pieței în 2016”, Gabriel Petrișor - REVISTA FERMIERULUI
Marți, 26 Aprilie 2016 10:05

Anul trecut, IPSO Agricultură și-a consolidat poziția de lider cu peste 500 de tractoare livrate și mai mult de 1.200 de echipamente vândute. „Prevedem o ușoară creștere a pieței în 2016”, Gabriel Petrișor

Scris de

Chiar dacă 2015 a fost un an dificil pentru agricultura românească, pe fondul stabilității pieței de profil, IPSO Agricultură a reușit să-și mențină poziția de lider cu mai bine de 500 de tractoare comercializate, cât și cu peste 1.200 de echipamente vândute clienților săi, a precizat Gabriel Petrișor, directorul comercial pentru România al IPSO Agricultură cu ocazia deschiderii oficiale a noului sediu al companiei din Roman.

Mai mult, reprezentantul IPSO Agricultură prevede totodată și o creștere ușoară a pieței utilajelor agricole în acest an, pe fondul nevoii de retehnologizare (reînnoire a parcului de tractoare) și al apetitului fermierilor, generat și de un început relativ bun al anului agricol și de lucrările agrotehnice care vin la pachet cu schimbările climatice.

În ceea ce privește necesitatea reînnoirii parcului de mașini și utilaje agricole, cifra vehiculată de voci din piață (4.000 de noi tractoare vândute anual în România pe parcursul a mai mulți ani) nu este nerealistă în viziunea lui Petrișor. În prezent, doar 1.800 de unități sunt vândute anual.

„Anul trecut a fost un an dificil, în general, însă pe fondul unei piețe care a fost stabilă, nici în creștere, nici în scădere, am reușit să ne consolidăm poziția, cu peste 500 de tractoare livrate și, în total, peste 1.200 de echipamente vândute. Anul acesta începem un pic mai încrezători. Prevedem o ușoară creștere a pieței și, bineînțeles, obiectivul nostru este să ne consolidăm în continuare poziția de lider pe piața utilajelor agricole din România, datorită cotelor de piață ridicate, a afirmat Gabriel Petrișor. „Reînnoirea parcului de tractoare și mașini agricole este imperios necesară în România. Vorbim de un parc învechit, cu utilaje care se folosesc intens și se exploatează cel puțin 9-10 ani de zile. Cifra vehiculată în piață de achiziție de tractoare noi, câte 4.000 de bucăți importate și vândute anual în România în următorii 4-5 ani, nu este deloc nerealistă”.

balcanFără utilaje performante, să faci agricultură în condițiile actuale de climă nu se poate – Vasile Balcan

Consilierul județean Neamț, cât și acționar al Marsat SA Roman și al Agromec Roman SA, Vasile Balcan, a precizat în cadrul aceleiași deschideri oficiale a sediului IPSO din Roman că este reticent la a mai investi în acest an în utilaje noi, însă fără ele, a face agricultură în condițiile actuale de climă „nu se poate”.

„Cu privire la noile noastre investiții în utilaje anul acesta... este greu de spus. Atât valorificarea produselor, cât și în special lipsa măsurilor privind accesarea fondurilor europene și-au pus amprenta pe apetitul nostru de achiziție. Sunt doi ani de zile în care n-am putut accesa niciun program și, atunci, clar că toate acestea, cumulate, ne țin pe loc”, a mărturisit Balcan. „Pe de altă parte însă, fără utilaje performante să faci agricultură în condițiile actuale de climă nu se poate, iar perioadele de executare a lucrărilor s-au redus foarte mult. Dacă am avut secetă până acum, urmează perioada de ploi; trebuie să ne strecurăm printre ele. Or, fără utilaje performante, lucrul acesta nu se poate; performante și de productivitate mărită. (...) Utilajele de mare productivitate sunt de un real folos, în fermele mari în special, unde clar că acum nu poți face lucrări cu tractoare de 65 sau 100 CP, în condițiile în care ai de exploatat (cum avem noi) 3.000 ha și trebuie să faci lucrări contra timp”.

Ferma condusă de consilierul județean exploatează 3.000 ha de teren agricol și deține toată gama de culturi însămânțate în acest an agricol, începând cu sfecla de zahăr (540 ha), floarea-soarelui (500 ha), porumb (800 ha), grâu (500 ha), orz (120 ha) și rapiță (100 ha).

Cele mai mari investiții efectuate de Vasile Balcan în ultima perioadă a fost în silozuri și în depozitarea cerealelor, în condițiile în care firma pe care o conduce are deja o bază de depozitare și condiționare de circa 100.000 de tone pe zona Roman.

În prezent, anual, în România se comercializează circa 1.800 de tractoare, potrivit datelor statistice deținute de companie.

Peste 100 de milioane euro minimum ar putea pierde România pentru cele aproape patru luni de întârziere inexplicabilă a lansării sesiunilor de depuneri de proiecte aferente anului 2016 pentru cele 12 subMăsuri gestionate de AFIR, în condițiile în care doar depunerea SDL-urilor aferente subMăsurii 19.2 LEADER a primit undă verde de la Ministerul Agriculturii.

În ciuda faptului că nu mai puțin de 12 subMăsuri PNDR 2014-2020 ar fi trebuit să aibă relansate sesiunile de depuneri de proiecte (4.1, 4.2, 4.3, 4.1a, 4.2a, 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 7.2, 7.6 și 19.1), alte două să aibă lansările în premieră în 2016 - subMăsura 8.1, respectiv Măsura 9, doar sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) aferente Măsurii 19 - Dezvoltarea locală LEADER avea să fie anunțată de Ministerul Agriculturii pentru perioada 10 martie – 8 aprilie 2016.

Două milioane de euro, „investiție, nu chirie”

Noul sediu de la Săbăoani al celor de la IPSO a costat două milioane de euro, „investiție, nu chirie”, așa cum a ținut să menționeze în deschiderea evenimentului de lansare chiar Arnaud Van Strien, fermier și director general al companiei.

IPSO Agricultură, parte a grupului francez Monnoyeur, unul dintre cei mai mari distribuitori de utilaje agricole la nivel internaţional, cu o reţea de birouri extinsă în nouă ţări, cele mai multe din Europa este lider pe piaţa de utilaje agricole din România. Compania oferă soluţii integrate producătorilor agricoli din România, piese de schimb, service în câmp şi pregătirea operatorilor.

IPSO Agricultură este importator unic autorizat al maşinilor şi utilajelor John Deere, cel mai mare producător de utilaje agricole la nivel mondial, iar paleta de furnizori include şi alte mărci de renume pe piaţa utilajelor agricole, precum Manitou, Kuhn, Bednar FMT, Fliegl, Pichon, Perard, Kemper, Zurn, Geringhoff, Grasdorf, Laforge etc.

Citit 2390 ori

newsletter rf

Revista