Marți, 18 Iunie 2019 16:05

Start la secerişul la orz şi orzoaică în Constanţa şi Ialomiţa

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Campania de recoltat la orz şi orzoaică a debutat, vineri, în judeţele Constanţa şi Ialomiţa, lucrările fiind realizate pe o suprafaţă de 1.365 de hectare, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Concret, în judeţul Constanţa au fost recoltate primele 1.115 hectare cu orz din totalul celor 41.350 hectare însămânţate la nivelul judeţului şi circa 100 hectare cu orzoaică, dintr-un total de 14.080 hectare semănate.

Primii fermieri care au început recoltarea au fost cei din zonele de sud, sud-est şi centru ale judeţului. Localităţile în care a început campania sunt Negru Vodă, Limanu, Ciobanu, Ostrov şi Lipniţa.

În ceea ce priveşte indicii de calitate ai producţiei, MADR precizează că umiditatea este de 13 - 13,5%, iar masa hectolitrică de 50 - 55 kg/hectolitru.

Un alt judeţ în care s-a început secerişul este Ialomiţa, unde s-au recoltat primele 150 hectare.

Potrivit analiștilor trimiși în teritoriu de marile companii importatoare de material semincer din România, unele recolte sunt în stare bună până la foarte bună (aici vorbim de 10 tone la hectar în cazul orzului JUP însămânțat la Agromec Vlad Țepeș), în special în cazul celor care „au avut norocul să aibă umiditatea necesară în primăvară”.

„Pentru alții, campania arată foarte rău 2,5 tone la hectar pentru orz. Unele zone din Tulcea/Constanța sunt afectate de secetă severă (100 ml în 8 luni!)”, afirmă analiștii.

Anul trecut, producţia de orz şi orzoaică a fost de 1,877 milioane de tone, cu un randament de 5,2 tone/ha, în scădere cu 1,54% faţă de 2017.

Citit 419 ori