Sute de copii din satele brăilene vor avea parte de „Prima carte pentru acasă” - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 06 Mai 2019 18:52

Sute de copii din satele brăilene vor avea parte de „Prima carte pentru acasă”

Scris de

Pe parcursul acestui an, șapte sute de copii din satele judeţului Brăila vor avea parte de „Prima carte pentru acasă”, iar în 15 grădiniţe din comunităţi defavorizate vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici, acasă şi la grădiniţă, în cadrul unui proiect implementat de Asociaţia „OvidiuRo” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila.

Demersurile fac parte din programul-pilot de lectură în grădiniţe „Fiecare copil merită o poveste”, care are drept scop creşterea calităţii educaţiei preşcolare în mediile defavorizate.

„După mulţi ani de intervenţii la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educaţie preşcolară de calitate pentru toţi copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanţi la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele şi vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învăţământ preşcolar din tot judeţul”, a afirmat Maria Gheorghiu, cofondator Asociaţia „OvidiuRo”, prin intermediul unui comunicat de presă.

Intervenţiile „OvidiuRo” pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în judeţul Brăila au început în 2016, când programul „Fiecare Copil în Grădiniţă” a fost transformat în program naţional prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate.

Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” a adus, în perioada ianuarie – martie 2019, 16.400 de cărți ilustrate pentru tot atâția copii din mediul rural din 12 județe (HR, GR, OT, VS, IL, VN, BH, AR, AB, TR, MS, CL).

În plus, 500 de profesori de învățământ preșcolar din aceste județe au fost formați de OvidiuRo în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru ca, ulterior, ei înșiși să devină profesori-formatori pentru toți colegii din județ (în total, 7.700 de profesori fiind în curs de formare în această perioadă). De asemenea, peste 100 de grădinițe din mediul rural au primit câte o GrădiBibliotecă, în cadrul programului.

Fiecare copil merită o poveste continuă pentru ca, până la finalul anului școlar 2018 – 2019, în fiecare dintre județele țării să fie implementat setul de intervenții (training profesori, Prima mea Carte și GrădiBiblioteci) prin care OvidiuRo își propune să crească, la nivel național, calitatea educației preșcolare – cu precădere în mediile rurale.

Programul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene și cu Ministerul Educației, iar toți profesorii participă exclusiv pe bază de voluntariat.

Citit 182 ori

newsletter rf

Revista