Luni, 06 Mai 2019 17:40

În Moldova, rachetele antigrindină și-au făcut treaba

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vineri, 3 mai 2019, sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) a lansat 123 de rachete prin două unităţi din zona Moldovei, astfel că, până la această oră, nu au fost raportate căderi de grindină pe teritoriul protejat, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Ca urmare a instabilităţii atmosferice severe, înregistrată în data de 3 mai 2019 în zonele arondate Unităţilor de combatere a căderilor de grindină (UCCG) Moldova 1 Iaşi şi Moldova 2 Vrancea, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP), s-au realizat activităţi de combatere a căderilor de grindină”, menționează vocile autorizate ale MADR.

Astfel, la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi au fost lansate 84 de rachete antigrindină (RAG), în intervalul orar 15:39 - 18:24, din Grupul de Combatere Cotnari, respectiv din punctele de lansare Valea Racului, Ruginoasa, Hodora, Coarnele Caprei şi Sarca.

„În urma lansărilor, au fost combătute două celule convective, din care o celulă convectivă a ajuns la parametrii de supercelulă”, afirmă reprezentanţii ministerului de resort.

Totodată, au fost lansate rachete din Grupul de Combatere Huşi, prin trei puncte de lansare, Codăeşti, Soleşti şi Buneşti Avereşti, fiind combătută o celulă convectivă ce a ajuns la parametrii de supercelulă.

„Formaţiunile noroase convective s-au manifestat şi în zona de sud a Moldovei, astfel că, în intervalul 17:15-19:40, punctele de lansare: Varnia, Panciu, Boloteşti, Bizigheşti şi Poiana (din cadrul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea) au utilizat alte 39 de rachete antigrindină RAG pentru combaterea căderilor de grindină de pe raza de protecţie a punctelor de lansare”, se arată în comunicat.

MADR precizează că, din informaţiile disponibile, nu au fost raportate căderi de grindină pe teritoriul protejat.

Aflat sâmbătă în vizită la Centrul Antigrindină din localitatea Dancu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar alte patru în judeţul Iaşi, urmând ca, în 2020, să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren.

Întrebat ce suprafaţă de teren este protejată, ministrul Agriculturii a spus că, în prezent, aceasta este de aproximativ un milion de hectare.

Citit 241 ori