Joi, 02 Mai 2019 13:53

Scuzele unui ministru: „Formațiunile noroase care au cauzat grindina se aflau la 11.000 de metri înălțime”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Potrivit declarațiilor ministrului Agriculturii, Petre Daea, de miercuri, 1 mai 2019, sistemul de rachetă antigrindină a acționat marți cu 16 rachete, dar formațiunile noroase care au cauzat grindina se aflau la 11.000 de metri înălțime, iar rachetele sunt eficiente până la 8.000 de metri.

Șeful MADR a precizat că, în următoarele zile, specialiștii vor vedea în ce măsură sunt afectate culturile din zonele unde a căzut marți grindina.

„A fost o situație fără precedent, nu ne așteptam la căderi de grindină înainte de 1 mai. Sistemele antigrindină au fost activate din 15 aprilie. Sistemul este bun, a protejat până acum, dar natura a fost mai puternică”, a declarat ministrul de resort.

Petre Daea a refuzat să comenteze afirmațiile ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, care a solicitat pe Facebook demiterea celor care nu au intervenit cu sistemele antigrindină la timp.

„În zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd. Plantații întregi de viță-de-vie și culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafețe mari. Ploaia torențială și grindina au blocat traficul rutier și șuvoaiele de apă au pătruns în curți și case... DE CE NU S-A INTERVENIT, EFICIENT, CU RACHETE ANTIGRINDINĂ? M-am informat si avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost dată din timp, de către ANM. CER PUBLIC DEMITEREA IMEDIATĂ a celor care nu și-au respectat atribuțiile de serviciu!”, a postat Grațiela Gavrilescu.

Conform celor mai noi informații, staţiunea de cercetare viti-vinicolă Pietroasele a înregistrat pe cele aproape 100 de hectare pagube produse de grindină cuprinse între 30 şi 70 la sută.

Cele mai afectate au fost soiurile Tămâioasa Românească, Feteasca Regală şi Busuioaca de Bohotin, iar pagube însemnate s-ar putea înregistra chiar şi anul viitor.

Surse din conducerea instituției au declarat pentru presă că „vijelia urmată de grindină a durata circa 10-12 minute, dar pagubele sunt însemnate”.

În plus, au adăugat sursele citate, pentru ca anul viitor viţa-de-vie să rodească, este nevoie în continuare de tratamente suplimentare.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare now-casting cod portocaliu de ploi pentru județele Prahova, Dâmbovița și Ilfov, valabilă în cursul după-amiezii. Meteorologii au avertizat că se va înregistra grindină de dimensiuni medii și posibil mari, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, averse torențiale ce vor cumula 30-35 l/mp.

Citit 438 ori