Viitoarea modalitate de acordare a despăgubirilor, explicată la televizor de un ministru al cabinetului Dăncilă - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 12 Septembrie 2018 13:26

Viitoarea modalitate de acordare a despăgubirilor, explicată la televizor de un ministru al cabinetului Dăncilă

Scris de

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, este posibil ca Executivul de la București să ia decizia de a acorda despăgubiri ca urmare a unor evenimente nedorite (de tipul efectelor economice și sociale generate de pesta porcină africană sau de inundații) doar conform prevederilor legale, în condițiile în care au fost crescători de animale care și-au lăsat libere animalele în afara gospodăriilor (cazul porcilor din Delta Dunării infestați cu PPA de la mistreți) sau care au construit fără autorizații.

Ca exemplu, marți, 11 septembrie 2018, la orele serii, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat în cadrul unei emisiuni televizate că despăgubirile în cazul unor situaţii cum este și cea a pestei porcine africane se vor acorda numai dacă „porcul se ţine în ogradă”. El a adăugat că în alte state europene nu există animale în afara curţilor, aşa cum se întâmplă în România.

„Porcul se ţine în ogradă. Îl ţii în afara ogrăzii, ai un risc. Pe viitor, poate la 1 ianuarie (2019 - n. r.), noi o spunem clar, ca Guvern, vom mai despăgubi când mai apar astfel de situaţii neplăcute strict ce se conformează prevederilor legale. În afara României, în alte state, nu există porci în afara curţilor. Atenţie, ţineţi-vă orătăniile în curte!”, a mărturisit Eugen Teodorovici la televizor.

În plus, oficialul MFP a subliniat că situaţia va fi similară în cazul inundaţiilor, urmând să fie despăgubiţi doar cei care au avut autorizaţie de construire.

„Pe inundaţii, la fel, poate ar trebui să-i despăgubim doar pe cei care au avut autorizaţie de construire. Dacă îţi faci casa tu singur în albia râului şi dă pe dinafară şi îţi ia casa, este corect să plăteşti? (...) Noi am mai alimentat acest fond de rezervă, care era la momentul rectificării zero, pentru că am plătit foarte mult pe partea de inundaţii. Am plătit în acest an sume foarte importante pe calamităţi naturale la rectificare (...) Din fondul de rezervă, nu poţi să duci în salarii, duci în partea de investiţii, refacerea unor proiecte de infrastructură. 600 de milioane de lei s-au dus numai pe inundaţii, care nu au fost anticipate la începutul anului, când s-a făcut bugetul pe 2018. (...) Trebuie să vedem pe viitor cum evităm astfel de situaţii. (...) Trebuie prevenţie şi banul să nu mai fie dat cu atâta uşurinţă de la bugetul de stat”, a susţinut şeful de la Finanţe.

Întrebat când şi cum vor fi despăgubiţi fermierii afectaţi de uciderea animalelor, Teodorovici a menţionat că „nu se ia pur şi simplu porcul din ogradă”, ci se depune un dosar în care se constată greutatea.

„Este o procedură pe care cei de la ANSVSA au impus-o. Se depune un dosar, nu se ia pur şi simplu porcul din ogradă, se constată greutatea. (...) Dacă e mai mic de 100 de kilograme, noi plătim la minimum 100 de kilograme la fiecare porc în parte. Dacă e mai mult de 100 de kilograme, se plăteşte la câte kilograme are. Depune o solicitare de despăgubire şi toţi vor primi banii de la ANSVSA. (...) Avem alocat la nivelul rectificării bugetare undeva la 200 de milioane de lei: 160 de milioane de lei de la rectificare şi 40 de milioane de lei realocate între ordonatorii principali de credite. Suma se poate suplimenta pe măsură ce calculele de la ANSVSA şi MADR arată clar că este nevoie de suplimentare, iar banii vor fi asiguraţi”, a explicat ministrul.

În cazul fermelor comerciale afectate de PPA, Teodorovici a arătat că se vor acorda despăgubiri pentru tot ceea ce înseamnă sacrificare, „pe capul de porc, pe kilogram şi pentru repopulare”.

Nu în ultimul rând, Teodorovici a spus că banii pentru despăgubiri au început să fie plătiţi fermierilor.

Datele transmise de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) relevă că zootehniștii afectaţi de pierderea suinelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit până în prezent despăgubiri de peste 507.890 de lei, însă valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 47,6 milioane de lei, adică mai mult de 10 milioane de euro.

Citit 251 ori

newsletter rf

Publicitate

RO Fruits Vegetable

AT E Banner 250x250px rum

spumante romanesti 2019

AgroW WebBanner 300x250px

Revista