Virusul pestei porcine africane se apropie de București. 15 porci au fost uciși. Poliția a intrat pe fir - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 20 August 2018 18:47

Virusul pestei porcine africane se apropie de București. 15 porci au fost uciși. Poliția a intrat pe fir

Scris de

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință – confirmă prezența pestei porcine africane (PPA) la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la o distanță de aproximativ 4 km de localitatea Tunari, în direcția localității Ștefănești, din județul Ilfov, potrivit anunțului făcut de Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gosodărească și ecarisarea carcaselor.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit astăzi (n.r. - 19 august 2018) pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate (15 capete). Ancheta epidemiologică este în desfășurare”, se precizează într-un document de presă.

Totodată, a fost demarată o anchetă a Poliției, investigațiile preliminare indicând posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduși dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, atrag atenția autoritățile. „Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA județene. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

PPA este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Citit 391 ori

newsletter rf

Revista