Miercuri, 01 August 2018 20:57

Biserica, nou vector de informare a populației cu privire la ceea ce înseamnă pesta porcină africană. În campanie va fi implicat și Departamentul pentru Situații de Urgență

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La finalul întâlnirii Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), prezidată de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și convocată la solicitarea Comitetului Național pentru Combaterea Bolilor (CNCB), secretarul de stat MAI Raed Arafat a precizat că în lupta autorităților cu extinderea focarelor de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul României se va implica inclusiv Biserica Ortodoxă.

Acest for ar urma să facă parte dintr-un amplu angrenaj comunicațional de informare a deținătorilor de porcine cu privire la înțelegerea mai în detaliu asupra pericolelor generate de nedeclararea prezenței bolii la suinele din gospodărie.

Mai mult, clerul, primarii și toate autoritățile competente ar urma să-i informeze pe cei de la sate că nu vor pierde nimic dacă anunță că un porc este bolnav, în condițiile în care aceștia vor primi despăgubiri cu care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) este deja de acord. Cu ocazia întâlnirii la care au participat toate instituțiile care sunt implicate în acest demers, a fost emisă o hotărâre a CNSU prin care se aprobă planul Planul suplimentar de Acțiuni pentru Combaterea Pestei Porcine Africane.

„Trebuie să se înțeleagă – această boală nu are vaccin pentru animale; este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. (...) Pentru a limita răspândirea ei, este necesară colaborarea populației. Asta înseamnă toate măsurile care se impun, fie că sunt măsuri de a ucide porcii domestici dintr-o zonă afectată, fie alte măsuri de dezinfecție, de prevenire, sunt extrem de importante, astfel încât această boală să nu se răspândească. S-au confruntat unii prefecți și unii colegi din unele județe cu refuz total de a-i lăsa să intervină. Faptul că nu intervin în astfel de focare înseamnă că această boală se răspândește și în alte zone ale țării și continuă să se răspândească. Oprirea ei depinde de măsurile care se iau și de colaborarea populației. Faptul că se despăgubește este un lucru care s-a anunțat (...). Omul trebuie să înțeleagă că n-are de ce, dacă porcul este bolnav, să-l sacrifice, după care, în mod ascuns, să-l ducă într-o altă zonă și să-l vândă, pentru că așa se transmite boala. Mai degrabă îl anunță, primește despăgubirea și lasă autoritățile să rezolve situația la fața locului, astfel încât să fie prevenită răspândirea bolii”, a afirmat Raed Arafat într-o conferință de presă. „Aceste mesaje urmează să facă parte dintr-o campanie intensă care va fi derulată și cu implicarea Departamentului pentru Situații de Urgență, prin toate mijloacele, și a celorlalte autorități care sunt implicate, și local, și național. Aceste mesaje urmează să fie transmise pe toate căile posibile, inclusiv prin primar, prin biserici, la sate, și prin toate mijloacele, astfel încât oamenii să înțeleagă ce înseamnă această boală, să li se explice că nu pierd nimic dacă anunță că un porc este bolnav, pentru că ei vor primi despăgubirea care este alocată lor și cu care Ministerul Finanțelor Publice este de acord și urmează să fie emisă la fiecare animal, la fiecare porc care este sacrificat”.

Mesajul secretarului de stat MAI Raed Arafat a fost întărit inclusiv de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

Acesta a afirmat în cadrul aceleiași conferințe de presă că este foarte important ca autoritățile competente să realizeze o detecție rapidă a bolii, în condițiile în care întârzierea informării factorilor decidenți generează consecințe grave.

„Suntem cât se poate de preocupați de acest subiect. Reacționăm în consecință. Mesajul către populație este acela de a anunța cu maximă promptitudine medicul veterinar, Direcțiile Sanitare Veterinare, cu privire la orice suspiciune care apare, la orice modificare a stării de sănătate a porcului, așa cum noi am solicitat încă din 2016, atunci când boala a început să se apropie de țara noastră. Este foarte important să facem o detecție rapidă. Ca în orice boală gravă, intervenția rapidă poate să-ți asigure succesul. Cu cât o amâni, cu atât consecințele pot fi grave”, a precizat Brănescu.

Aproape 50.000 de suine sacrificate

Tot în cadrul conferinței de presă, șeful ANSVSA a precizat că până la această oră au fost sacrificate peste 49.800 de suine la nivel de țară și s-au finalizat peste 50 de dosare de despăgubire.

„Au fost afectate până în acest moment 94 de localități, 14 localități în nord-vestul României, fiind situate în județele Satu Mare și Bihor. De asemenea, avem afectat județul Sălaj, în care avem în evoluție două cazuri la mistreț. În partea de sud-est, avem afectate județele Tulcea, Constanța, Galați, Brăila și Ialomița, cu 80 de localități afectate și cu o dinamică total nespecifică de evoluție epidemiologică. (...) Avem în acest moment în evoluție 524 de focare de PPA pe teritoriul întregii țări, 521 sunt localizate la gospodăriile populației, iar trei au fost localizate în exploatații profesionale. Cea mai mare exploatație profesională afectată se află în Tulcea și ieri (n.r. - 31 iulie 2018) s-a finalizat uciderea în acest focar, fiind eliminate 43.843 de porcine. În total, în acest moment, au fost eliminate, ucise, un număr de 49.816 porcine la nivelul întregii țări”, a declarat oficialul autorității citate. „Prin ordin al Prefectului, s-a instituit o comisie cu reprezentanții desemnați conform prevederilor legale care au stabilit nivelul de despăgubire real pentru fiecare porc. Până la acest moment, vă pot spune că s-au finalizat 51 de dosare de despăgubire, fiind plătită suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare”.

Vădit îngrijorat cu privire la situația actuală, Geronimo Brănescu, șeful ANSVSA, a adăugat că în cadrul întâlnirii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, discuțiile au gravitat în jurul gestionării eficiente a focarelor silvatice (modalități de intervenție la nivelul mistrețului), cât și ale celor generate de vectorul uman. El a vorbit, de asemenea, și de dinamica focarelor de PPA pentru perioada următoare.

„Este o dinamică epidemiologică extrem de agresivă. Noi intervenim cu toată promptitudinea, ca dovadă (...) întâlnirile noastre. Astăzi, spre exemplu, ne-am concentrat pe gestiunea focarelor silvatice și pe metodele de intervenție, în special la nivelul porcului mistreț. Avem două tipuri de vectorizare: - avem vectorul uman, care a făcut posibilă introducerea bolii prin nord și avem vectorul animal, vectorul silvatic, cel care a intrat prin est. Având în vedere cele două evoluții – pe de-o parte vectorul uman și, pe de altă parte, cel animal – noi încercăm, prin măsuri prompte, să gestionăm și să limităm numărul focarelor. Având în vedere însă istoricul evoluției bolii în celelalte țări, mă refer la Țările Baltice – Lituania, Letonia, Estonia și Polonia, este greu de previzionat dinamica evolutivă. Însă, deocamdată, niciuna dintre aceste țări nu și-a limitat focarele”, a mărturisit oficialul ANSVSA. „Măsurile pe care le-am luat, în afară de măsurile specifice sub care au fost gestionate focarele încă de la prima lor intrare în țară, de anul trecut, de pe 31 iulie 2017, când a fost confirmat primul focar, au fost de izolare, de intervenție rapidă. ANSVSA, serviciile veterinare au diagnosticat rapid și au intervenit imediat, cu promptitudine, în cazurile care au apărut. Astfel, în Satu Mare, a fost diagnosticat primul focar la circa 4-5 kilometri de frontieră, în timp ce în sud-est au fost localizate primele patru focare la circa 500 de metri de Brațul Sfântu Gheorghe, aproape de frontiera cu Ucraina. (...) Din datele pe care le avem până acum, în nord-vest, infestarea s-a produs prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică (bolnave sau purtătoare ale virusului PPA), iar în partea de est, infestarea s-a produs prin migrația porcilor mistreți, inițial, la nivelul Rezervației Biosferei Delta Dunării, de unde, prin contact cu porcii domestici aflați riveran cu Rezervația, s-a extins la gospodăria populației”.

Marți, 31 iulie 2018, s-a împlinit un an de când PPA evoluează în România. Boala a debutat printr-o evoluție lentă, pe flancul de nord-vest al țării, unde și astăzi autoritățile au în gestiune 14 localități afectate. Mai mult, începând cu 9 iunie a.c., țara noastră s-a confruntat cu o evoluție destul de agresivă a PPA în zona de sud-est a României, intrată prin Rezervația Naturală a Biosferei Delta Dunării, „o evoluție explozivă care generează o situație epidemiologică nespecifică”, potrivit aprecierilor lui Brănescu.

Banii pentru despăgubiri, asigurați de ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunța că până luni, 30 iulie 2018, erau finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populației), dintre care 34 fuseseră plătite, iar 16 aveau să fie plătite pe parcursul zilei în curs.

Conform unui comunicat de presă remis redacției, suma alocată acestor despăgubiri este de 130.000 de lei (prețul acordat/kg fiind cuprins între 8 și 12 lei).

De asemenea, la acea oră erau 40 de dosare de evaluare în curs de finalizare, urmând a fi transmise către ANSVSA în scurt timp, restul de 349 fiind în diferite stadii de analiză în cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel județean.

Fondurile necesare sunt asigurate de către Autoritate, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație și rambursate ulterior de Comisia Europeană (CE), în conformitate cu deciziile Grant.

Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât şi pentru pagube colaterale.

Prezintă un risc de răspândire a bolii carnea și produsele din carne provenite de la animalele bolnave, în condițiile în care virusul PPA rezistă până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.

Foto credit: https://botosaninecenzurat.ro/

Citit 550 ori