Luni, 30 Iulie 2018 19:39

20 de porci sacrificați la 6 kilometri de Suceveni. Pesta porcină africană, confirmată în Galați

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vineri, 27 iulie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană – a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanță de 6 km de comuna Suceveni, județul Galați, informează ANSVSA printr-un comunicat de presă.

Conform procedurilor, DSVSA Galați a pus sub supraveghere sanitar-veterinară exploatația, au fost impuse restricții de mișcare și s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor”, se precizează în document. „Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate (20 de capete)”.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Galați s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, au conchis vocile autorizate ale ANSVSA.

Citit 647 ori