Sâmbătă, 07 Iulie 2018 00:13

ACEBOP afirmă că pagubele produse în România de pesta porcină africană pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pierderile anticipate de specialiști ca urmare a evoluției în România a virusului pestei porcine africane (PPA) ar putea fi de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde de euro, trag un semnal de alarmă cei din ACEBOP prin intermediul unui comunicat de presă, liderii asociației precizând totodată că pagubele pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene (CE).

Mai exact, specialiștii din cadrul organizației interprofesionale susțin că este necesar să se apeleze la legislația europeană în domeniu, una care prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de creștere a porcinelor și crearea de piedici artificiale în cadrul comerțului intracomunitar și cu țările terțe.

Totodată, ei vin cu propuneri care vizează noua legislație de modificare a HG 1214/2009.

„Acum este momentul implicării tuturor factorilor de răspundere! Dacă se urmează modelele adoptate de țări precum Polonia, Germania sau Spania, avem șanse să supraviețuim - nu să venim cu invenții noi care să fie respinse, nu inventează România roata... Aceste programe sunt foarte costisitoare astăzi și România nu și le poate permite, dacă situația se agravează. Considerăm că deja situația de astăzi este destul de gravă, deoarece focarele se extind rapid!”, precizează membrii Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP).

Cei din organizația interprofesională explică situația cu care s-au confruntat state mult mai puternice economic decât România și ajung la concluzia că soluția la problemă este interzicerea creșterii suinelor în gospodăriile populației și compensarea pierderilor.

„Din experiența Spaniei și din cea a Portugaliei, am învățat un lucru - nu știm dacă avem putere financiară să aplicăm un asemenea program, dar cel puțin putem să îl propunem - pentru binele sectorului de porc, aceste țări au cheltuit miliarde și nu au reușit, până când nu au interzis creșterea suinelor în gospodăria populației – măsură subvenționată”, explică cei din ACEBOP.

În plus, aceștia au afirmat că Polonia, confruntându-se cu criza PPA, a interzis creșterea suinelor, dar a subvenționat în locul lor achizițiile de bovine și ovine.

„Trebuie să alegem pe ce drum mergem, înainte de a intra în colaps!”, susțin cei din asociație.

Propuneri de combatere a crizei apărute

ACEBOP susține că vineri, 6 iulie 2018, a prezentat Guvernului Dăncilă opiniile specialiștilor care activează în zootehnie și în industria cărnii. Concret, reprezentanții asociației au solicitat ca în adoptarea noii legislații de modificare a HG 1214/2009 privind despăgubirile ce se cuvin proprietarilor de pe întreg lanțul de producție suin să se țină cont, în primul rând, de pierderile uriașe pe care le suportă fermierii și falimentul celor care au credite.

„În zonele în care se constată prezența virusului PPA, nicio fermă nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă. Dar nu numai acea fermă este închisă, ci pe o rază mai mare sunt închise toate fermele, animalele sunt sacrificate, iar pagubele sunt enorme. Nu există un vaccin, un tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploatațiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea. Totodată, aplicarea unor măsuri de control eficiente este deosebit de costisitoare, necesitând resurse umane, materiale şi financiare foarte mari. Pe lângă costul ridicat al eradicării bolii, pierderile economice prin stoparea comerţului cu animale vii, carne și produse din porc ne vor afecta «pe o perioadă de 30 de ani», conform experților ANSVSA”, se plâng cei din organizația interprofesională.

Dat fiind faptul că virusul PPA nu afectează omul, din punctul de vedere al membrilor ACEBOP există trei direcții importante de acțiune, și anume: - ERADICAREA BOLII, cu redobândirea statusului României de țară indemnă, cu toate drepturile comerciale din sectorul porcului; - DESPĂGUBIREA REALĂ A FERMIERILOR pentru pagubele create de boală, în relație strânsă cu evitarea barierelor nejustificate în calea comerțului; - RECONSIDERAREA DEROGĂRILOR COMUNITARE pe nivele de risc, astfel încât, cu anumite acțiuni de micșorare a riscului de difuzare a bolii, societățile afectate să își poată vinde o parte din rodul muncii lor (pe baza derogărilor legale și aplicate de toate statele membre afectate, cuprinse în Decizia UE nr. 709/2014) și să nu încarce artificial bugetul României.

Un alt element care ar trebui să fie parte din modificarea actelor normative guvernamentale este și despăgubirea reală a fermierului afectat direct, a unităților de abatorizare, transformare, depozitare și comercializare a cărnii, materialului seminal, produselor și subproduselor de porc, precum și despăgubirea unităților aflate în zona de protecție care au interdicții comerciale și reconsiderarea fermelor libere, din zona de supraveghere, care trebuie să comercializeze liber, sub supraveghere, porcii grași spre abatorul autorizat. Nu în ultimul rând, despăgubirile ar trebui să acopere pierderile de venit și ale cheltuielilor directe din unitățile sectorului suin - producție, reproducție, abatorizare, procesare, depozitare și comercializare - în care se aplică legislația veterinară comunitară de eradicare a bolii - care cuprinde perioade neproductive de neutralizare a cadavrelor, curățenie, dezinfecție, dezinsecție, vid sanitar – în care angajații practic lucrează, dar nu produc.

Pe de altă parte, cei din ACEBOP spun că, de obicei, societățile de asigurări acoperă perioadele de „întrerupere a afacerii” în zootehnie, în anumite cazuri – listă din care lipsesc bolile acoperite de la bugetul ANSVSA, respectiv bolile din lista Oficiului Internațional de Epizootii (OIE). În aceste cazuri, care includ și pesta porcină africană, toate pierderile sectorului de porc ar trebui acoperite prin bugetul ANSVSA și din fondul de urgență al Comisiei Europene.

Legislația comunitară în domeniu prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de porc și crearea de piedici artificiale în cadrul comerțului intracomunitar și cu țările terțe.

„Recomandăm utilizarea coridoarelor sigure către un abator autorizat pentru toți porcii sănătoși din afara focarului – conform strategiei «sistemului canalizat al cărnii de porc» – Decizia UE nr. 40/2012, strategie realizată de experții veterinari români. Aplicând aceste derogări, pierderile în perioada de eradicare a PPA vor putea fi reduse considerabil”, au mai spus cei din ACEBOP.

Potrivit acestora, cel mai nou raport al Oficiului Internațional de Epizootii (OIE) relevă la data de 4 iulie 2018 un număr de 237 de focare de pestă porcină africană, identificate pe teritoriul țării noastre, iar numărul acestora continuă să crească, un motiv real de panică în rândul crescătorilor români de suine.

Vineri, 6 iulie 2018, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană confirma prezența virusului pestei porcine africane și la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Crestur, județul Bihor.

În piața cărnii din România, activează în jur de 9.500 de firme, cele mai multe, în sectorul creșterii animalelor (5.777, date la nivelul anului 2016). Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agroalimentar, iar creșterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analiștilor.

Organizația interprofesională Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) este membră a Uniunii Europene a Comerțului cu Animale și Carne (UECBV), membră a Federației Naționale PRO-AGRO și membră a C.E.S. - Comisia de siguranță a consumatorului și concurență loială.

Citit 526 ori