Vineri, 11 Mai 2018 20:20

„Domnul președinte încearcă să tărăgăneze aplicarea legilor pentru susţinerea activităţii de reproducţie în sectoarele suinelor şi păsărilor şi dezvoltarea sectorului”, (Mareș, MADR)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul ALDE Bistriţa-Năsăud, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Claudiu Sorin Roşu Mareş, și-a prezentat propriile nemulțumiri în ceea ce privește intervenția preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, de a ataca la Curtea Constituţională două legi „importante pentru sectorul agricol”, susţinând că în acest fel nu se vrea altceva decât „tărăgănarea” aplicării acestor proiecte de acte normative.

„Din păcate, domnul preşedinte a atacat două legi importante la Curtea Constituţională şi, prin acest act, nu văd altceva decât că încearcă să tărăgăneze aplicarea acestor legi şi dezvoltarea sectorului. Este vorba de legile pentru susţinerea activităţii de reproducţie în sectoarele creşterii suinelor şi păsărilor. Aceste două legi sunt extraordinar de importante pentru sector, prin aceste ajutoare, în termen de patru ani de zile, acordam undeva în jurul sumei de 550 milioane euro pentru cele două sectoare, sectoare care în momentul de faţă sunt deficitare. Sunt deficitare din punct de vedere al asigurării cu material de reproducţie”, a menționat secretarul de stat.

Conform aprecierilor lui Sorin Roşu Mareş, cele două proiecte de acte normative au şanse mici să poată fi aplicate din 2018 şi a precizat că Iohannis, laolaltă cu opoziţia, „conlucrează pentru a bloca toate proiectele de importanţă pentru agricultura României”.

„Este un risc major ca aceste două legi să nu înceapă să se aplice din acest an. Bugetul ar fi fost aprobat pentru aceste două proiecte, dacă ar fi fost trecute legile. (...) În această situaţie, eu asta văd, că opoziţia, împreună cu preşedintele, conlucrează pentru a bloca toate aceste proiecte de importanţă pentru agricultura României”, a conchis pe acest subiect Roşu Mareş.

Luni, 7 mai 2018, Klaus Werner Iohannis trimitea Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și o alta similară asupra Legii privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, anunță biroul de presă al președinției.

Ambele sesizări au conținuturi identice, iar șeful statului motivează demersul prin faptul că cele două proiecte încalcă prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum și pe cele ale art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie.

Mai nou, KWI a trimis Parlamentului joi, 10 mai 2018, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană.

Şeful statului arată în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că legea instituie o schemă de ajutor de stat, în valoare de 60 de milioane euro echivalent în lei, asigurată din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care are ca obiect facilitarea accesului la finanţare în vederea realizării de investiţii pentru înfiinţarea acestor centre.

„Analizând dispoziţiile acestei legi, considerăm că acestea sunt de natură să creeze unele probleme în ceea ce priveşte claritatea şi predictibilitatea normelor şi să afecteze obligaţiile ce-i revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament”, spune preşedintele Iohannis.

Citit 255 ori