Luni, 16 Aprilie 2018 12:37

Metalaxil-M, depistat în dovleceii turcești. Lotul a fost distrus prin incinerare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inspectorii ANSVSA au prelevat probe din legume și fructe provenite din țări terțe, dintr-un depozit din județul Ilfov, în urma verificărilor efectuate fiind depistate aproape 20 de tone de dovlecei contaminați cu reziduuri de pesticide (Metalaxil-M).

Metalaxilul-M este o substanță folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume și fructe. Potrivit specialiștilor ANSVSA, pesticidul în cauză are, în general, o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi și piele.

„Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidență o depășire a limitei maxime admise pentru substanța Metalaxil-M”, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) printr-un comunicat de presă. „Conform procedurilor, întregul lot de 19.644 kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare (în data de 13.04.2018). Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum”.

Verificările cu această tematică se realizează în posturile de inspecție la frontieră și în punctele finale de import, vizând determinarea prezenței și a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele și legumele provenite din import.

Supravegherea şi controlul acestor substanțe se realizează prin prelevarea de probe și analizarea acestora în cadrul laboratoarelor județene și al Laboratorului Național de Referință din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București.

Citit 466 ori