Joi, 09 Noiembrie 2017 10:10

România are o poziție clară în ceea ce privește susținerea exploatațiilor mari. „Președinția română a Consiliului UE este un prilej bun de a se vedea ce înseamnă fermă mare” (Daea)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Potrivit spuselor ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu ocazia unei conferințe care a avut loc joi, 9 noiembrie 2017, la București, țara noastră are o „poziție clară” în ceea ce privește acordarea subvențiilor, și anume cea de susținere a fermelor mari, fără plafonarea plăților după 2020.

În contextul preluării președinției Consiliului UE în 2019 de către România și în baza direcției amintite anterior, fermierii autohtoni sunt îndemnați să analizeze propunerea ministerului de resort, astfel încât să reprezinte decizia țării noastre peste doi ani.

„Avem președinția UE în 2019. Este un prilej bun de a vă conecta cu ceilalți fermieri care sunt în Uniunea Europeană. Este un prilej bun de a se vedea ce înseamnă fermă mare, pentru că sunt teme puse în discuție la care România trebuie să dea un răspuns și are o poziție clară din acest punct de vedere privind susținerea fermelor mari, fără a se opri la un nivel anume de susținere ca sumă consemnată în activitatea zilnică în ceea ce privește subvențiile pentru fermieri. Este un prilej bun să analizați această temă care trebuie și este necesar s-o discutăm apoi la Ministerul Agriculturii și, evident, s-o punem pe masa de decizie, având în vedere faptul că România este stat membru cu drepturi depline la masa deciziilor privind Politica Agricolă Comună post 2020”, a afirmat oficialul guvernamental român.

La 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene. Pregătirea și derularea acestui mandat reprezintă o prioritate națională.

Deținerea Președinției Consiliului UE va fi o premieră pentru țara noastră și o oportunitate de a demonstra capacitatea de a îndeplini o sarcină atât de importantă printr-o bună planificare și coordonare la nivel național, precum și un dialog susținut cu instituțiile UE și statele membre ale Uniunii Europene.

România se va afla astfel în centrul procesului decizional european, având un rol important în facilitarea procesului de reflecție asupra modului de dezvoltare și consolidare a proiectului european, a procesului de negociere pentru dezvoltarea acquis-ului comunitar și, implicit, pentru consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii.

Citit 420 ori