Miercuri, 27 Septembrie 2017 11:43

De ziua AFIR, Daea a lăudat APIA: „ Am ajuns la un procent de accesare de 99,04%”. În schimb, față de AFIR, șeful MADR are o doză de nemulțumire: „Am avut un alt target!”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fix la sărbătorirea a 17 de ani de activitate a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fostă APDRP, fostă SAPARD, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a lăudat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru un procent foarte bun de absorbție a fondurilor FEGA – 99,04 și a criticat voalat AFIR pentru neîndeplinirea parțială a obiectivului de atragere a fondurilor FEADR la fel de mare ca în cazul colegilor de la APIA.

„Vreau să felicit APIA pentru că, astăzi, din raportul pe care l-am primit de la Comisia Europeană (CE), am ajuns la un procent de accesare pe FEGA de 99,04 la sută”, a afirmat oficialul guvernamental în cadrul evenimentului care a avut loc marți, 26 septembrie 2017, la Palatul Bragadiru.

Tot motiv de laudă a fost și acela potrivit căruia data de 16 octombrie 2017 ar urma să reprezinte data sigură de începere a plăților directe în avans, tot prin intermediul APIA: „Pe data de 16 octombrie 2017 toate măsurile sunt asigurate, inclusiv actul normativ care maine va lua drumul Guvernului pentru a intra în dispozitivul juridic, organizatoric, în așa fel încât în ziua de 16 octombrie să fie prima zi de acordare a subvențiilor, în așa fel încât cu dumneavoastră să vă faceți datoria (n.r. - fermieri, reprezentanți ai instituțiilor statului implicate în proces etc.)”.

Pe de altă parte, Daea a vorbit de nivelul mic de absorbție a fondurilor FEADR în 2016, precizând totodată cifrele mai pozitive din anul acesta, cele 5,92 la sută procente de accesare a banilor europeni pentru investiții până în 2016 fiind, spune el, „o etapă vieții noastre administrative”.

„Suma încasată de la Comisia Europeană (CE) până în 2016, în baza declarațiilor de cheltuieli, a fost de 480.903.456,08; procentul de realizare – 5,92 la sută. Este o etapă a vieții noastre administrative. Suma încasată de la CE în perioada 01.01.2017-26.09.2017, pe baza declarațiilor de cheltuieli (sume aflate în vistieria țării) – 850.672.439,89 euro. Suma ce urmează a fi cuprinsă în declarația de cheltuieli pe trimestrul II, în baza decontărilor efectuate efectiv în perioada 01.07.2017 – 26.09.2017 și încasate efectiv până la data de 31.12.2017 – 328.856.836,15 euro”, a ținut să puncteze Daea.

Chiar și în condițiile unor creșteri, Daea nu „i-a mângiat pe cap” pe cei de la AFIR și i-a criticat pentru neîndeplinirea obiectivelor stabilite de când pesedistul a venit la șefia MADR.

Am o doză de nemulțumire pe care trebuie s-o transmit, pentru că am avut un alt target, am gândit, am lucrat împreună și am planificat, astfel încât să realizăm o anumită sumă pe care, din nefericire, analizeze noastre nu ne conduc spre un asemenea obiectiv”, a continuat favoritul din Guvernul Tudose al lui Liviu Dragnea, șeful PSD și al Camerei Deputaților. „Totuși, suma care va fi în continuare posibilă de realizat, de adus în țară, este de 221.142.164,85 euro. În total, anul acesta, estimăm o sumă totală de 1,4 miliarde euro, ceea ce înseamnă de aproape trei ori mai mult decât anul trecut. Este un câștig, este o realizare pe care însă trebuie s-o procesăm cu atenție, cu calm, cu foarte multă ambiție”.

Din acest motiv, Daea a ținut să traseze o nouă linie directoare pentru angajații AFIR, și anume accesarea a întregii sume alocate țării noastre prin PNDR 2020.

„În România trebuie să se acceseze întreagă întrega sumă din PNDR 2020, acesta este obiectivul, indiferent câți ani facem - 17 ani, la anul se vor face 18, în orizontul 2020 acesta este obiectivul – întreaga sumă a României trebuie să fie accesată. Acesta este obiectivul pe care ni l-am asumat și la care trebuie să lucrăm, indiferent câte sărbătoriri vom face. Până în 2020 acesta este obiectivul pe care îl are Ministerul Agriculturii și este obiectivul țării, la care trebuie să lucrăm cu toții, indiferent de locul de muncă, indiferent de poziția pe care o avem într-o structură sau alta”, a afirmat cu tărie Petre Daea.

Nu în ultimul rând, în cel mai amplu și mai înălțător discurs, unul demn de vremuri demult apuse, Petre Daea a mai trasat o linie directoare pentru șefia AFIR, și anume prezentarea, „cât mai repede cu putință”, ce anume s-a realizat d.p.d.v. fizic în România, prin fonduri ENPARD/FEADR, în toți acești ani de pre și post-aderare la UE, dar și viziunea cu privire la poziția României în negocierile privind noua PAC.

Și el a enumerat aici trei motive care stau la baza demersului: „Primul – să cunoaștem unde am ajuns, să desenăm pe harta țării ce am realizat de la integrarea în Uniunea Europeană, ce obiective am împlinit pentru a vedea, pe de-o parte, efortul pe care l-a făcut țara, pe care l-au făcut instituțiile de care trebuie să beneficieze mediul rural și fermierii români. Al doilea motiv este să știm ce ne propunem în continuare, ce gol avem în spațiul rural, ce goluri de sprijin avem în Politica Agricolă Comună (PAC). Al treilea motiv – cele două ne compun poziția la UE și nu trebuie să uităm faptul că România este stat cu drepturi depline. Ea a participat la decizia comună privind PAC în UE. Din acest punct, de vedere, pregătirea temeinică se impune mai abitir, motiv pentru care, în MADR, am declanșat demult acele dezbateri privind modul în care noi înțelegem să ne raportăm la nevoile țării, respectiv modul și instrumentele pe care noi reușim să ne aducem concret contribuția la PAC”.

Potrivit AFIR, beneficiari PNDR 2020 au primit sume în valoare totală nerambursabilă de peste 1,88 miliarde de euro, plățile fiind efectuate de la demararea Programului și până în prezent pentru proiectele de investiții, plățile directe și compensatorii.

Datele AFIR spun că, până în prezent, 84 milioane de euro au plecat către măsurile non-agricole, 260 milioane euro către cele de infrastructură, respectiv 429 milioane euro către măsurile agricole.

Ca impact, PNDR 2020 a finanțat modernizarea și reabilitarea a 93.445 ha prin proiectele de irigații, 1.976 IMM-uri sprijinite financiar pentru investiții non-agricole, 1.820 km de drumuri comunale modernizate, 7.900 de tineri fermieri susținuți pentru înființarea de ferme, 146 unități de procesare create, 679 km de rețea de alimentare cu apă, 2.038 fermieri din zona montană sprijiniți financiar, 430 km de drumuri agricole înființate sau modernizate, respectiv 1.364 km de rețea de canalizare în mediul rural.

Pentru programarea financiară 2014-2020, Agenția a primit peste 42.000 de cereri de finanțare conforme în valoare de peste 6 miliarde de euro și au fost selectate până în prezent, în vederea finanțării, aproximativ 20.000 de proiecte cu o valoare totală de aproximativ 3 miliarde de euro.

AFIR este o instituție publică subordonată MADR, care funcționează în baza OUG 41/2014 și care asigură implementarea tehnică și financiară a PNDR 2020.

Citit 540 ori

Articole recente - Ionel Vaduva