Joi, 21 Septembrie 2017 10:35

Petre Daea despre perspectivele demarării plății avansului din subvenție pe 16 octombrie 2017: „Sperăm că până la data de 1 octombrie să se proceseze toate controalele”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Până la data de 1 octombrie 2017, specialiștii APIA ar trebui să definitiveze toate controalele specifice, în așa fel încât să nu existe sincope în implementarea programului stabilit, și anume de acordare a plăţilor în avans într-un procent conform reglementărilor comunitare în vigoare la data efectuării lor, a mărturisit ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în deschiderea conferinței Wildlife Estates Label.

„Eu niciodată nu promit, eu fac. Așa că așteptați pe data de 16 octombrie 2017 să se realizeze ceea ce s-a stabilit cu mult timp înainte, în programul de guvernare pe care l-a prezentat președintele partidului, Liviu Dragnea, pe care l-a prezentat guvernul în Parlament și a fost validat de Parlament. Devenind lege, eu o pun în aplicare”, a declarat oficialul guvernamental. „Nu au fost probleme cu cererile de plată. (...) Sperăm ca până la data de 1 octombrie a.c. să se proceseze toate controalele, în așa fel încât linia dreaptă să fie continuată și să nu avem sincope în aplicarea programului pe care l-am stabilit”.

În ceea ce privește menținerea sau schimbarea sistemului actual de plată pe suprafață, același ministru al Agriculturii a precizat că este „prematură” discuția. Și asta, în condițiile în care subalternul său, secretarul de stat Alexandru Potor, a precizat cu doar trei zile înainte, într-o emisiune televizată, că țara noastră va susține cu tărie menținerea actualui sistem SAPS, pentru că trecerea la un sistem de plată pe fermă ar fi foarte dificil (și asta nu numai pentru România). În acest sens, Potor chiar a semnat o declarație comună în Grupul de la Vișegrad, plus Bulgaria și Croația.

„Aici sunt teme în discuție. Este prematur să spun eu, acum, ce se va întâmpla după 2020. Însă nu este deloc în afara gândirii, preocupării și a interesului nostru de a ne spune punctul de vedere, de a ne ancora în deciziile pe care le vom plămădi împreună și care vor avea conduita necesară din 2020, România fiind stat membru cu capacitate deplină de a participa la actul deciziei”, a răspuns Daea întrebărilor jurnaliștilor.

SAPS vs Wildlife Estates Label

Începând cu data de 16 octombrie 2017, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe, într-un procent conform reglementărilor comunitare în vigoare la data efectuării acestora, iar începând cu data de 1 decembrie 2017, se va acorda plata regulară, era anunțul făcut de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la „Ziua Porumbului” din localitatea Orezu, în data de 14 septembrie 2017.

Șeful MADR confirma atunci că pe site-ul instituției pe care o conduce – capitolul Transparență, subcapitolul Transparență Decizională – Proiecte de acte normative – era publicată hotărârea privind stabilirea pentru anul 2017 a cuantumului plății unice pe suprafață, a plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă acestea, a plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, a plății pentru tinerii fermieri, a plafoanelor aferente ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, precum și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Potrivit documentului, schema de plată unică pe suprafață ar urma să fie în cuantum de 97,2452 euro la hectar, plata pentru tinerii fermieri 24,3113 euro/ha, cea pentru înverzire 57,1745 euro/ha, în timp ce plata redistributivă va fi în cuantum de 5 euro/ha pentru primul interval 1-5 ha, inclusiv, respectiv 48,3251 euro/ha pentru cel de-al doilea interval – peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv.

Producătorii agricoli români care primesc subvenţii pe suprafaţă trebuie să se pregătească însă pentru modificările din legislaţia europeană. Conform noilor reglementări ale Uniunii Europene (UE) în domeniu, începând cu anul 2020 ar urma să se treacă la plata unică a subvenţiei pe fermă. Această măsură înseamnă că plata subvenţiei pe suprafaţă (SAPS) şi a subvenţiei pentru animale se va face într-o singură tranşă, pe exploataţie şi în funcţie de suprafaţa cultivată sau de numărul de animale care alcătuiesc exploataţia. În condiţiile date, producătorii agricoli vor fi obligaţi să efectueze cadastrarea şi intabularea terenurilor agricole, pentru a nu se ajunge în situaţia în care să fie excluşi de pe lista agricultorilor care primesc subvenţii. Practic, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) vine ca o mănușă pentru nevoile de intabulare a terenurilor arabile și pășunilor la nivel național, cu condiția să se și definitiveze.

Potrivit prevederilor actualului regulament de acordare a subvenţiilor pe suprafaţă, în situaţia în care doi fermieri declară la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) că exploatează acelaşi hectar de teren agricol, de unde rezultă că suprafaţa respectivă se suprapune, niciunul nu primeşte subvenţia pe suprafaţă pentru hectarul respectiv, până nu se clarifică situaţia juridică a terenului în cauză, dar amândoi primesc subvenţia pentru celelalte suprafeţe pe care le lucrează. Conform noilor reglementări, începând cu 2020, când se va trece la plata pe fermă, în situaţia în care apar suprapuneri, nu se va face plata subvenţiei pentru niciunul dintre cei doi fermieri, pe întreaga suprafaţă aflată în exploataţie, ceea ce înseamnă că aceştia vor pierde atât subvenţia pe suprafaţă, cât şi plăţile pentru animale.

Wildlife Estates Label își extinde rețeaua în Europa de Est. Eticheta Wildlife Estates Label a fost dezvoltată ca un mijloc de a recunoaște administrarea exemplară a proprietarilor de terenuri și a administratorilor de teritorii din Europa și de a-i face mai vizibili societății ca păzitori puternici ai naturii. Această inițiativă se bazează pe o abordare voluntară pentru a evidenția rolul-cheie al managerilor de teren în protejarea biodiversității.

Astăzi, rețeaua Wildlife Estates cuprinde peste 270 de proprietăți , cu aproape 1,5 milioane de hectare care au primit eticheta, iar proiectul este în continuă creștere.

Eticheta WE acreditează proprietarii de pământ ca un front-runner pentru cele mai bune practici de gestionare, conservare și respectarea celor doua Directive privind Păsările și Habitatele. Oferă o rețea de comunicare pentru a dezvolta și a implementa în continuare tehnici de management noi și inovatoare prin împărtășirea ideilor, strategiilor de gestionare și oferă informații relevante despre evenimentele viitoare și despre schimbările eco-politice la nivelul UE.

Citit 313 ori

Articole recente - Ionel Vaduva

Articole înrudite