Miercuri, 06 Septembrie 2017 20:55

Grațiela Gavrilescu despre absența șefului MADR de la conferința de lansare a aplicației Inovagria Meteo: „Mi-aș fi dorit foarte mult ca domnul ministru Daea să fi felicitat ANM”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În viziunea Grațielei Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, omologul său de la Agricultură din Guvernul Tudose, Petre Daea, ar fi trebuit să fie prezent miercuri, 6 septembrie 2017, la sediul ANM, pentru a felicita conducerea Administrației Naționale de Meteorologie ca urmare a reușitei de a lansa cea mai nouă soluție IT dedicată managementului fenomenelor meteo și agrometeo din România, alături de Siveco.

„Îmi pare foarte rău că reprezentantul Ministerului Agriculturii nu este aici, pentru că mi-aș fi dorit foarte mult ca domnul ministru Daea (n.r. - Petre Daea, ministrul Agriculturii), așa cum de fiecare dată îi aplaudă, îi felicită pe producători și pe toți cei care fac agricultură în România, să fi felicitat și Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru modul în care vor colabora în continuare”, a declarat Gavrilescu la sediul ANM.

Oficialul guvernamental a adăugat că, prin lansarea acestui produs, se „încheie un proiect” și se „lansează o operațiune” pe partea de agricultură. Potrivit spuselor sale, prin intermediul acestui sistem, agricultorii au posibilitatea de a fi la curent, din timp, cu avertizările meteo, astfel încât să poată să-și protejeze obiectul muncii.

„Este un soft extraordinar de important pentru toți producătorii agricoli, pentru că proiectul pe care l-au implementat ANM și firma dezvoltatoare este valabil pentru toți cei care au activități în domeniul agriculturii, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt la munca câmpului. Important este că pe cele trei zile pe care care au posibilitatea de acces pe aplicația pe telefon să vadă exact care este starea vremii, astfel încât să poată să prevină orice eveniment care ar putea să ducă la pagube în propria desfășurare a activității agricole”.

La rândul său, șefa ANM, Elena Mateescu, a precizat că aplicația va fi tarifată cu 9,95 euro pe an, costuri de transmisie și furnizare de date. În plus, în viziunea sa, suma este mică, în comparație cu beneficiile oferite de acest serviciu.

„Pentru a avea informații la nivelul fiecărei locații din România, acolo unde se găsește fiecare, cred că este extrem de puțin (n.r. - prețul de 9,95 euro pe an)”, a mărturisit Mateescu. „În contextul schimbărilor climatice actuale și previzibile, cea mai bună modalitate de a găsi măsuri de adaptare specifice pentru agricultură și nu numai se bazează pe activitatea de prognoză și avertizarea fenomenelor meteo periculoase, precum și pe informații specializate privind evoluția, intensitatea și aria de extindere a acestora. Fundamentarea procesului de adaptare la schimbările climatice pe date climatice și studii specializate va permite factorilor de decizie și practicienilor să ia cele mai bune măsuri de prevenire și diminuare a riscurilor climatice”.

Și Emil Dumitru, președintele Pro Agro, spune că o astfel de aplicație nu face altceva decât să crească gradul de competitivitate al producătorilor agricoli români.

„Avem o directivă de utilizare durabilă a pesticidelor. Avem tehnologii agricole performante. Avem utilaje cu aplicare pe calculator, asistată de GPS. Practic, pentru orice fel de investiție pe care o facem în culturile noastre, avem nevoie de informații cât mai actualizate, ca să știm dacă nu cumva, chiar și o fermă de familie, aruncăm banii pe fereastră. Dacă vine ploaia într-o oră, spre exemplu, practic toată substanța activă pe care am aplicat-o este degeaba, va trebui să reluăm procesul de aplicare a tratamentelor fitosanitare”, a menționat Dumitru. „Personal, încă de un an și ceva, i-am arătat doamnei Elena Mateescu o aplicație similară care, sigur, nu mă mulțumea la momentul respectiv pentru că erau niște informații primare. Eu cred că România anului 2017 și agricultura anului 2017 se remarcă printr-o tehnologizare a agriculturii, o creștere a productivității”.

Potrivit dezvoltatorilor, cu ajutorul acestui nou produs, fermierii vor avea posibilitatea să-și planifice eficient activitatea agricolă și să ia deciziile corecte pentru protejarea producție agricole. Aceștia vor putea fi la curent, în orice moment, cu starea vremii, presiunea atmosferică, umiditatea aerului și a solului, viteza vântului sau rezerva de apă din sol la nivel de localitate.

„Vremea actuală ridică probleme deosebite pentru culturile agricole, iar fermierii trebuie să fie în permanență la curent cu sfaturile, recomandările și avertizările experților în meteorologie. Inovația pe care o aduce aplicația (...) constă în faptul că fermierii vor avea acces direct pe telefon la cele mai recente date meteo, vor primi notificări cu avertizările de vreme severă, iar prognoza pe trei zile îi va ajuta să ia măsurile necesare astfel încât să fie evitate eventualele pericole pentru producția agricolă”, a declarat Gabriel Lospa, Director departament eAgriculture al firmei dezvoltatoare.

Având aceste informații la zi, fermierii vor ști când să scoată utilajele pe câmp, când să irige, când să protejeze culturile de arșiță sau îngheț și când să-i planifice lucrările de semănat astfel încât să evite înghețul plantelor.

Citit 294 ori