Luni, 26 Iunie 2017 15:59

SCDCB Arad ar putea primi ajutor din partea statului pentru limitarea pagubelor provocate de o tornadă, vineri, 23 iunie 2017. Probleme meteo au fost și în Moldova

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Chiar dacă producătorii agricoli din Iaşi şi din Vrancea au trecut „la mustață” pe lângă un val de grindină, grație celor circa 100 de rachete antigrindină lansate de UCCG Moldova, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor (SCDCB) din Arad a fost afectată vineri de o tornadă care a făcut „dezastru”, fiind rănite animale şi distruse culturi şi adăposturi, într-un mod similar cu distrugerile înregistrate în Făcăeni, Ialomița, la 15 ani distanță de o altă tornadă înregistrată (22 mai 2017).

Din acest motiv, potrivit afirmațiilor ministrului interimar al Agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpres, stațiunea afectată ar putea primi un ajutor din partea statului, în vederea limitării pagubelor.

„(...) Vineri, o tornadă cu epicentrul la staţiune, a întrerupt toată activitatea, tot fluxul de producţie practic a rămas fără curent electric, «au zburat» acoperişurile adăposturilor şi ale sediilor. Tornada a rupt pomi şi a rănit animale, iar grindina care a căzut a distrus peste 400 de hectare de culturi cu grâu şi rapiţă. A fost dezastru acolo şi vrem să vedem săptămâna viitoare ce soluţii găsim ca să-i ajutăm, pentru că este una dintre staţiunile care a rezistat de-a lungul vremii şi care are un fond genetic foarte important pe rasele de bovine brună şi bălţată. Este genetică serioasă la staţiune, o muncă de foarte mulţi ani”, a precizat ministrul de resort.

Daea a mai spus că vineri a avut cea mai grea zi din punctul de vedere al activităţii de protejare împotriva grindinei, pentru că au fost lansate nu mai puţin de 100 de rachete cu efect asupra culturilor din Vrancea şi Iaşi.

„Vineri, am avut cea mai grea activitate din punctul de vedere al protejării împotriva grindinei. S-au lansat peste 100 de rachete, cu efect pentru protejarea zonelor Iaşi şi Vrancea, în caz contrar grindina ar fi zdrobit tot. De aceea trebuie mărită capacitatea sistemului antigrindină la întreaga suprafaţă a ţării. Cele mai multe rachete s-au lansat la Iaşi, iar efectele au fost cele scontate: am protejat culturile agricole şi am prevenit o situaţie care putea fi foarte gravă”, a mai spus oficialul guvernamental.

Sâmbătă, o sută din cele 750 de vaci ale SCDCB Arad riscau să fie sacrificate, pentru că sistemul electric de muls nu putea fi folosit, asta după ce alimentarea cu energie a fost oprită, vineri, în urma furtunii, anunța pe 24 iunie 2017, Mediafax.

Cu o zi mai devreme, biroul de presă al MADR preciza că în urma instabilității atmosferice înregistrate în zonele arondate UCCG din Moldova, respectiv la Iași, erau deja trase 63 de rachete antigrindină.

„Astfel, a fost evitată cea mai mare amenințare cu grindină din zonă, fiind asigurată protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere etc.), dar și a comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase”, spuneau cei de la biroul de presă al MADR.

Fenomenul tornadelor nu mai este o raritate în România. O astfel de manifestare meteo a semănat dezastru în comuna Făcăeni din județul Ialomita, cu o lună mai devreme, și anume luni, 22 mai 2017, la 15 ani distanță de un fenomen similar care a măturat aceeași localitate. În mai putin de 30 de secunde, spun cei de la știrile Pro Tv, vârtejul a măturat acoperișurile caselor și a dărâmat o stație de autobuz.

Citit 1175 ori