DAJ Galați: Doar 6,2% din suprafața arabilă a Galațiului, afectată de secetă - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 28 Septembrie 2016 17:17

DAJ Galați: Doar 6,2% din suprafața arabilă a Galațiului, afectată de secetă

Scris de

Potrivit oficialităților Colegiului Prefectural Galați, citate de Agerpres, numai 6,2 procente din suprafaţa arabilă a judeţului a fost afectată de secetă, în condiţiile în care în urma rapoartelor înaintate de fermieri rezulta că nu mai puțin de 32% din aceasta ar fi fost calamitată.

Marius Ciprian Mihăilă, directorul Direcţiei Agricole Județene (DAJ) Galaţi, citat de Agerpres, a spus că în urma verificărilor efectuate în câmp, acolo unde s-au raportat pagube semnificative ale culturilor de primăvară afectate de secetă, s-a constatat că suprafaţa totală compromisă este de cinci ori mai mică decât cea raportată iniţial.

„Iniţial, potrivit raportărilor pe care le-am primit din partea cultivatorilor din judeţul Galaţi, reieşea că circa 97.000 de hectare de culturi erau compromise ceea ce ar fi însemnat peste 32% din suprafaţa totală arabilă a judeţului Galaţi, de 300.000 de hectare. Totuşi, după verificările efectuate în teren s-a constatat în final că doar 18.813 hectare au fost afectate, adică doar 6,2% din suprafaţa totală arabilă”, a precizat Mihăilă.

În plus, acesta a mai spus că evaluarea pagubelor a fost făcută de specialişti şi că pagubele produse de secetă producătorilor agricoli au fost amplificate de către aceştia în speranţa că vor obţine ajutorul de minimis de stat.

„Evaluarea pagubelor nu a fost făcută de noi, au fost specialişti care au mers în fiecare unitate administrativ teritorială unde s-au raportat pagube şi au făcut măsurători la faţa locului, iar în baza producţiei medii pe ultimii ani s-a stabilit gradul de afectare. În rapoarte au fost incluse doar culturile afectate în proporţie de peste 30%. Raportările sunt făcute de fermieri în speranţa că vor primi din partea statului un ajutor de minimis, dar până acum, din partea Guvernului, nu am primit nicio informaţie în acest sens”, a mai adăugat directorul DAJ Galați.

Datele oficiale ale Direcției, citate de Agerpres, relevă că cele mai afectate culturi sunt porumbul (o suprafaţă de 8.925 de hectare şi floarea soarelui - 6.386 de hectare), iar în proporţie mai redusă, culturile de soia şi lucernă, dar şi păşunile.

Mihăilă a prezentat în cadrul Colegiului Prefectural şi situaţia recoltei din această toamnă. Potrivit raportului, producţiile la hectar s-au majorat față de anul trecut.

Diferenţe semnificative s-au înregistrat la secară - producţie de 3.607 kg/ha în 2016, faţă de 1.222 kg/ha în 2015, mazăre boabe - 3.020 kg/ha faţă de 1.189 kg/ha, orzoaică de primăvară - 2.730 kg/ha faţă de 1.720 kg/ha, rapiţă - 3.480 kg/ha faţă de 2.320 kg/ha, orz - 3.800 kg/ha faţă de 2.713 kg/ha şi grâu - 3.480 kg/ha faţă de 2.894 kg/ha.

Citit 943 ori

newsletter rf

Revista