Miercuri, 27 Februarie 2019 16:38

Demersul Autorității de Concurență în monitorizarea prețurilor alimentelor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Până la mijlocul anului în curs, „Monitorul preţurilor”, care va include date cu privire la aproximativ 30.000 de produse alimentare şi carburanţi auto, va fi gata, a anunțat miercuri, 27 februarie 2019, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Anul trecut, la finele lunii decembrie, șefia instituției citate a parafat un contract cu firma Maguay pentru realizarea unor programe IT specializate, contractul având o valoare de 1,42 milioane de lei.

„Până la jumătatea lunii martie, va fi finalizată aplicaţia de către Maguay, pentru ca apoi companiile să încarce datele. Noua platformă online va conţine atât forma extinsă a «Monitorului preţurilor» pentru alimente, instrument lansat de autoritatea de concurenţă la sfârşitul anului 2016, cât şi un comparator al preţurilor pentru carburanţii auto”, a precizat Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Atât platforma web, cât şi aplicaţiile mobile vor oferi multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

„Dezvoltarea acestui sistem de monitorizare a preţurilor va conduce la transparența pieţei pentru consumatori, permiţându-le să se informeze cu privire la preţurile practicate de către principalii distribuitori cu amănuntul ai produselor alimentare, respectiv de principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto, astfel încât aceştia să poată alege produsele (carburanţii auto şi alimente) cu cel mai bun raport preţ/calitate”, a adăugat șeful Consiliului Concurenței.

Şi investigaţia pe piaţa alimentelor va fi finalizată în 2019, a adăugat acesta.

„Este vorba despre o posibilă limitare a livrărilor de ouă de consum de către cei mai importanţi furnizori de ouă, cu implicarea asociaţiei din domeniu, cu scopul de a majora artificial preţurile produselor comercializate de aceştia. Investigaţia a fost declanşată la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a cerceta cauzele creşterilor de preţ înregistrate la sfârşitul anului 2017”, a conchis oficialul autorității de concurență.

Citit 166 ori