Vineri, 10 August 2018 19:28

Se prefigurează oare o criză a grâului?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Din nou, specialiștii agribusiness ai Strategie Grains și-au revizuit în scădere propriile estimări privind producţia de grâu din acest an a blocului comunitar (UE28), ca urmare a condiţiilor neprielnice de cultură înregistrate în nordul Europei și care au dus la recolte cu mult sub așteptări.

Și asta, în timp ce condiţiile favorabile din România, Bulgaria, Ungaria, Italia şi Spania compensează presiunile asupra recoltelor provocate de vremea călduroasă și secetoasă din Germania, Polonia, Franţa şi Cehia.

În ceea ce privește grâul moale, analiştii subliniază că România şi Bulgaria vor avea mai mult materie primă furajeră, pe fondul căderilor de precipitații.

Într-un raport publicat joi, 9 august 2018, analiștii din Hexagon au estimat că producţia de grâu moale a UE se va situa la 127,7 milioane de tone, faţă de prognoza din iulie, de 132,4 milioane de tone, şi de cea actualizată de la sfârşitul lunii trecute, de sub 130 de milioane de tone, cel mai redus nivel din ultimii şase ani.

Prognoza de joi reprezintă un declin de 10% comparativ cu nivelul din 2017.

În plus, analiştii Strategie Grains au revizuit în scădere estimarea privind producţia de orz a UE din acest an, la 57,1 milioane de tone, în scădere cu 2,5 milioane de tone faţă de estimarea din iulie şi cu 2% sub nivelul din 2017.

„Recoltele de grâu şi orz din Polonia şi din statele baltice sunt foarte scăzute şi pot fi descrise ca fiind catastrofice în Germania şi în Scandinavia. Recoltele dezamăgitor de scăzute sunt acum confirmate în Franţa, Italia, Marea Britanie şi în ţări din centrul şi sud-estul UE”, apreciază analiştii.

Seceta prelungită a devastat câmpurile cultivate cu grâu din nordul Europei, preţurile fiind în creştere din cauza temerilor privind posibilitatea unor noi pagube la culturi. Sunt afectate semnificativ culturile din Germania, al doilea producător de grâu din UE, şi din Peninsula Scandinavă.

În cazul porumbului, care se recoltează în mare parte toamna, Strategie Grains şi-a revizuit în creştere estimarea, cu 700.000 de tone, la 61,3 milioane de tone, în creştere cu 3% faţă de 2017.

În regiunea Mării Negre, recolta de cereale suferă şi din cauza ploilor şi a uscăciunii, fiind afectată calitatea grânelor. Temerile privind calitatea sunt esenţiale în Rusia, deoarece înseamnă mai puţin grâu pentru măcinat sau făină de calitate pentru a fi exportată pe pieţele globale.

Analiștii români confirmă trendul

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul AgroGo, dacă până în luna iulie 2018, preţul grâului era similar cu cel de anul trecut, în ultima lună evoluţia preţului la grâu a trecut pe un trend puternic crescător.

„Am ajuns ca zilele trecute să vedem cotaţia grâului de panificaţie la bursa MATIF Paris atingând valoarea de 1000 lei/tonă. E o valoare-record pe ultimii ani, un asemenea nivel nu s-a mai înregistrat din 2014 până acum”, spun cei de la AgroGo.

Valul de creștere al prețului s-a propagat și în piața fizică din România, ajungând în aceste zile să avem prețuri de achiziție CPT Constanța de peste 880 lei/tona (livrat la Constanța).

„Aceasta înseamnă o creștere de 150 lei/tonă într-o singură lună!”, adaugă cei de la site-ul specializat pe analiză agribusiness.

Printre factorii care cel mai probabil au influențat piața, se numără atât starea vremii, cât mai ales informațiile de luna trecută, care relevau o prognoză a stocurilor și producției de grâu în scădere semnificativă pentru sezonul viitor (2018-2019).

„Această creștere, în special la acest nivel, era greu de anticipat, atât pentru jucătorii de la bursă, cât și pentru fermieri”, mai precizează analiștii.

Ultimele două sesiuni de tranzacționare a grâului s-au încheiat cu o scădere de preț.

„Rămâne de văzut care vor fi informațiile din piață legate de producție și stocuri din luna august”, au conchis cei de la AgroGo.

Citit 373 ori