Marți, 19 Iunie 2018 19:25

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară trage un semnal de alarmă: „România exportă grâu și importă făină!”. Motivul – România nu are...

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit vicepreședintelui Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, unul dintre motivele pentru care România se menține pe deficit în comerțul cu produse agroalimentare (în cazul acesta, exportul de grâu – materie primă și importul de făină și produse procesate) este și acela că țara noastră încă nu are un sistem de burse de cereale.

„România nu are un sistem de burse de cereale. Avem în momentul de față un Regulament european 1308 care reglementează bursele de mărfuri și pe cele de cereale. Aici mă refer strict la piața de capital care tranzacționează derivate, având ca activ suport produsul agricol. Lipsa burselor de cereale creează ceea ce vedem astăzi în presă, și anume că România exportă grâu și importă făină și produse procesate”, a menționat Ursache în cadrul FoodIntelForum organizat marți, 19 iunie 2018, la București.

El a mărturisit că nu-și poate explica de ce, până în prezent, cei care decid în țara noastră nu au hotărât „racordarea” la un sistem centralizat privind tranzacționarea cerealelor.

„Nu este un proces deloc complicat, așa cum am văzut în ultima vreme apetitul agenților economici privați de a se lista și de a se capitaliza pe piața de capital (...); restanțier în momentul de față în listările companiilor este statul român. Oferta pentru realizarea burselor de cereale este în continuare deschisă. Avem regulamentul european care reglementează tot ansamblul tranzacționării pe un sistem transparent, adică al intersecției cererii cu oferta, al accesului la nivelul informației privind prețurile de tranzacționare și, mai ales, al competitivității la nivel național. Altfel, vom rămâne în continuare un exportator de grâu și un importator de produs finit”, a mai precizat oficialul ASF.

În viziunea sa, în momentul de față, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) - coordonatorul și cel care aplică Regulamentul 1308 al Uniunii Europene cu privire la piața integrată de cereale - există această preocupare.

„Trebuie ca împreună cu noi și Consiliul Concurenței să demareze acest proiect. De altfel, avem o Bursă de Mărfuri care poate să aibă o secțiune a Bursei de Cereale”, a conchis Ursache.

România s-a menţinut pe deficit în comerţul cu produse agroalimentare după primele trei trimestre din 2017, exporturile avansând cu doar 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2016, până la 4,453 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 5,211 miliarde de euro, un plus de 9,5%, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În primele trei trimestre ale anului trecut, deficitul comercial cu produse agroalimentare s-a majorat cu 79,34%, la 757,34 milioane de euro, în timp ce în perioada similară a anului trecut era de circa 422,27 de milioane de euro.

Potrivit datelor MADR, în perioada menţionată au fost importate peste 6,57 milioane de tone de produse agroalimentare, cantităţile exportate fiind de aproape două ori mai mari la 9 luni, respectiv de 11,85 de milioane de tone.

Citit 253 ori