Modificarea și completarea Legii 17/2014: „Etapele de preempțiune trebuie să aibă o logică de interes statal”, (Daea, MADR) - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 14 Mai 2018 14:35

Modificarea și completarea Legii 17/2014: „Etapele de preempțiune trebuie să aibă o logică de interes statal”, (Daea, MADR)

Scris de

Amendamentele aduse Legii 17/2014 și analizate în prezent în Parlamentul României urmează o „logică de interes statal”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, sâmbătă, 12 mai 2018, la Bistrița, astfel că, în succesiunea preemptorilor, primii beneficiari ar urma să fie cei care au folosit în arendă terenurile arabile, urmaţi de tineri şi, la final, de Agenţia Domeniilor Statului (ADS).

„Legile pe care trebuie să le dăm în România sunt în primul rând pentru români, creând mecanisme juridice în aşa fel încât să facilităm drumul spre cumpărare a terenurilor pe care le doresc românii noştri. Am pus, de pildă, o serie întreagă de precizări în aşa fel încât etapele acelea de preempţiune, categoriile de preemptori să aibă o logică de interes statal. În momentul în care începe vânzarea unui teren, primul care trebuie să beneficieze, să fie în poziţia de prim beneficiar al unei asemenea oferte, în condiţiile în care doreşte, este cel care îl are în arendă, în aşa fel încât să nu rupem exploataţiile pe care le-am făcut. Apoi, tânărul, şi am introdus, evident, în joc şi Agenţia Domeniilor Statului, în aşa fel încât statul, în condiţiile în care preemptorii - cei din familie, cei care arendează, tinerii - nu doresc să cumpere terenurile respective, statul să intervină să cumpere aceste suprafeţe, ca apoi, printr-o politică statală, în funcţie de voinţa politică care există, să putem da acele terenuri acolo unde interesul statului pentru binele ţării se îndreaptă”, a afirmat ministrul de resort.

Petre Daea a adăugat că legiuitorii români sunt preocupați în prezent de a facilita apariția de noi exploatații cu acționariat român, de preferință administrate de tineri fermieri.

„Am introdus iniţiative legislative în Parlament, în aşa fel încât lucrările să capete consistenţă privind interesul pe care îl avem în acest domeniu. Şi avem legea în Parlament care vizează facilităţi pentru tineri, care trebuie să devină mâine fermieri ai ţării, pentru că nu poţi să fii fermier fără teren. (...) Este un mecanism pus în mişcare anul trecut, s-a folosit de acest mecanism o parte din doritorii a cumpăra teren în România şi a face treabă. În altă ordine de idei, suntem preocupaţi să creăm exploataţii în ţară, acele exploataţii necesare pentru realizarea unor randamente sporite, în aşa fel încât costurile de producţie să fie susţinute prin câştigul pe care îl pot obţine realizând producţii mari şi o valorificare la timp şi la preţuri convenabile pentru fiecare fermier”, a continuat Daea.

Analiștii români afirmă despre proiectul de lege prin care se amendează/completează Legea nr. 17/2014 că, din păcate, așa cum este acum, actul normativ favorizează exploatațiile mari și foarte mari, cu suprafețe uneori excesiv de mari, pe care le lucrează și în arendă și care, prin prevederile legii, dar și ale celor din proiectul de lege în dezbatere, deschid un drept preemțial de rang superior, pentru a le cumpăra.

De asemenea, cercetătorii specializați precizează că legea, nici cea existentă, nici inițiativa legislativă, nu stabilesc o limită de suprafață până la care se poate cumpăra teren agricol.

„Nu cred că trebuie permisă acumularea unor suprafețe de teren agricol/arabil extravilan foarte mari, care pot crea – la rândul lor – probleme economico-sociale în zona rurală. Nu trebuie să se ajungă la blocarea unor comunități rurale, cum se întâmplă astăzi”, afirmă fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o lucrare de specialitate.

De asemenea, Tabără consideră că sub nicio formă nu ar trebui să se permită ca persoanele fizice sau chiar juridice să dețină în proprietate suprafețe de peste 1.000 ha.

„Cei care dețin în proprietate suprafețe agricole sau arabile în extravilan, de peste 1.000 ha, nu ar trebui să mai aibă dreptul de a participa la piața funciară pentru a achiziționa pământ în proprietate. Își pot mări exploatațiile (ferma) prin arendare”, a mai precizat Valeriu Tabără în lucrarea sa.

O concentrare excesivă a suprafețelor de teren agricol/arabil în mâna unui număr mic de proprietari, mai spune el, poate crea o serie de neajunsuri, cu consecințe grave asupra întregului sistem socio-economic nu numai în zona rurală, ci și la nivel național.

Citit 778 ori

newsletter rf

Revista