Miercuri, 11 Aprilie 2018 16:15

Cele mai noi reglementări legislative privind vânzarea cerealelor au fost votate de parlamentarii români

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit ultimelor amendamente aduse legii ordinare pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului OUG 81/2017 privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului OUG 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale (PL-x 583/2017), act normativ adoptat prin vot final miercuri, 11 aprilie 2018, cu 243 voturi pentru, vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane fizice sau juridice, pe piața internă sau la export, se va realiza pe baza contractelor de vânzare.

Conform amendamentelor aduse PL-x 583/2017 în ultima ședință a Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice din Camera Deputaților din 27 martie 2018, la Art. 3, alin. 2 se precizează că: „Vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane fizice sau juridice, pe piața internă sau la export, se realizează pe baza contractelor de vânzare, al căror model se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea Asociației Interprofesionale pe Produs «Cereale, Oleaginoase și Produse Derivate» (OIPCOPD), și a facturilor emise potrivit legii, iar în cazul persoanelor fizice care nu au obligația emiterii facturilor și desfășoară activități economice potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, a documentelor de valorificare reglementate de această lege, cu respectarea prevederilor art. 12 alin. (1)ˮ.

Totodată, la Art. 3, alin. 4, deputații din comisia de profil au mai precizat: „Fac excepție de la prevederile alin (2) vânzările de cereale prin comerțul cu amănuntul în zonele publice, precum și vânzările de cereale care au ca obiect tranzacționarea unei cantități de până la 5.000 kg, conform legii.”

Un alt amendament este cel adus Art.10. Astfel: „Cerealele şi/sau produsele procesate din cereale se comercializează pe piaţa internă sau la export, cu respectarea următoarelor cerinţe minimale: a) să fie achiziţionate de la producătorii agricoli, de la locul de recoltare în sau din spaţii de depozitare autorizate, numai de către operatorii economici care au ca obiect de activitate comerţul cu cereale, pe baza documentelor prevăzute la art. 3 alin. (2); b) să fie achiziţionate de la ceilalţi parteneri de pe filieră, în/sau din spaţii de depozitare autorizate, mijloace de transport terestre și fluviale , pe baza contractelor de vânzare şi însoţite de facturi fiscale, file din carnetele de comercializare (...)”.

La începutul lunii noiembrie 2017, președintele OICPDR, Aurel Popescu, declara pentru Revista Fermierului că nu a fost consultat în problema OUG 81/2017 care reglementează vânzarea de cereale pe piața internă sau la export în baza unui contract scris între părți sau primii cumpărători, valabil pe șase luni, chiar dacă această entitate este împuternicită prin lege să emită un model de contract, document pe care să-l difuzeze apoi tuturor membrilor, iar aceștia să-l respecte.

„Nu s-au consultat deloc cu noi. Cred că au modificat Ordonanța 12 din 2006. Noi, la Ordonanța 12 din 2006 aveam mult mai multe observații de făcut, pentru că foarte multe prevederi din ordonanța aceea sunt perimate, nu mai sunt de actualitate că s-a schimbat legislația în 11 ani”, afirma Popescu. „S-a inițiat un dialog pe această temă odată cu gradarea cerealelor în prezența ministrului Agriculturii, Petre Daea. La acel moment, ministrul de resort s-a axat pe gradarea cerealelor și întrucât s-a cam enervat pe această temă, s-a oprit acolo totul și nu s-a mai făcut nimic. Efectiv, nu am fost consultați pe modificarea Ordonanței 12 și, repet, în Ordonanța 12 sunt multe prevederi care trebuie scoase pentru că nu mai sunt de actualitate. (...) Sigur că existau contracte între furnizori și procesatori înainte de această ordonanță. Acum, durata trebuie să fie de minimum șase luni. Nu este asta o problemă. Problema este că OICPDR este îndrituită de lege să scoată un model de contract, pe care să-l difuzeze tuturor membrilor, iar aceștia să-l respecte. În al doilea rând, OICPDR trebuie să facă un acord interprofesional cu toți actorii de pe lanțul cerealier. (...) OICPDR, cel puțin președintele OICPDR, nu a fost consultat în această problemă”.

Citit 635 ori