Vineri, 23 Martie 2018 18:11

România ar trebui să ceară un buget suplimentar pentru susținerea agriculturii. Laurențiu Baciu crede că țara noastră reprezintă un scut al Europei în concurența de pe piața Mării Negre

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În condițiile în care grâul românesc se luptă cot la cot cu materia primă provenită din Rusia pe piața Egiptului, statisticile de la Bruxelles ar confirma faptul că la porumb și la floarea-soarelui am ocupat primul loc în anul 2017, precum și pe fondul altor considerente. Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, este de părere că România reprezintă un real „scut” al Europei la Marea Neagră și consideră că agricultorii autohtoni sunt îndreptățiți să primească sume suplimentare de bani, ca formă de susținere și menținere în piață cu cei mai mari competitori.

„Chiar acum o lună și jumătate, la Bruxelles, s-a dat o balanță a producției agricole din 2017 și cel puțin la două specii, la porumb și la floarea-soarelui, România era de departe pe primul loc. Este normal că am început să deranjăm, am început să ocupăm anumite piețe. Partea proastă și ghinionul nostru este că ne aflăm la graniță și suntem scutul Europei în ceea ce privește piața la Marea Neagră, unde avem, poate, cele mai mari puteri agricole și trebuie să recunoaștem că cel puțin Rusia a luat-o tare înainte cu producțiile. Și asta am spus-o și la Bruxelles, o spun s-o audă și oficialitățile de la București - cred că ar trebui să cerem un buget suplimentar pentru efortul pe care îl facem în apărarea, ținerea acestui scut în favoarea celorlalte țări membre UE și care înseamnă costuri. Ca să nu mai zic în plus că din cuza faptului că avem în coasta noastră cei mai mari producători de produse agricole, prețul este mai mic decât în celelalte țări, care nu sunt deranjate de piața ucraineană și rusească”, a afirmat Baciu în cadrul conferinței PRIA Agriculture.

El a mai precizat că europarlamentarii români nu reprezintă interesele statului la Bruxelles, ci se află încă în campanie electorală.

„La Bruxelles, europarlamentarii români nu au nicio treabă cu ceea ce se întâmplă în România. Ei nu au înţeles până acum că sunt acolo pentru a apăra interesele statului. Ei încă sunt în campania electorală. Zilele trecute, am văzut un europarlamentar că era foarte aprins şi avea ceva, deşi era întrebat de moderator de lucruri serioase tehnice, el tot o trăgea că partidul nu ştiu care a făcut, a dres. Eu cred că rolul lor este altul. Acolo, chiar dacă l-a trimis nu ştiu care partid, rolul lor este cu totul altul. Acolo, trebuie să facă front comun pentru a apăra”, a mai arătat șeful LAPAR.

De la egal la egal cu rușii

În condițiile în care Rusia domină piața exporturilor de grâu către Egipt, România a reușit să „smulgă”, de această dată, 120.000 de tone din brațele competitorilor la licitația GASC de joi, 16 martie 2018, adică 50 la sută din partida contractată de cumpărător.

Potrivit datelor oficiale citate de Reuters, autoritățile egiptene au cumpărat 60.000 de tone de grâu rusesc de la Aston la un preț de 216,97 dolari SUA (preț Free On Board - FOB), la care se adaugă un cost de 16,39 USD reprezentând transportul, adică un total de 233,36 dolari americani tona metrică.

De asemenea, alte 60.000 de tone de grâu de proveniență rusească au plecat către Egipt la un preț FOB de 217 USD (FOB) plus 16,39 dolari americani transportul, prețul final contractat fiind acela de 233,39 USD.

Pe de altă parte, românii au reușit să vândă egiptenilor, prin intermediul ADM, o cantitate de 60.000 de tone de grâu pentru morărit la un preț pe tonă de 218,79 USD, plus 15,25 USD transportul, adică 234,04 dolari SUA tona metrică.

Nu în ultimul rând, Cerealcom a vândut alte 60.000 de tone de grâu către Egipt la un preț de 218,79 USD, plus 15,25 dolari SUA transportul, costul final licitat fiind de 234,04 USD tona metrică.

Astfel, grâul românesc a reușit să câștige la tonă un plus de circa 0,70 USD față de ofertele rusești, pentru cele 120.000 de tone de grâu comercializate.

Citit 365 ori