Joi, 11 Ianuarie 2018 19:59

Pe fondul competiției cu furnizorii de la Marea Neagră, exporturile de grâu ale Franței către state non-UE se diminuează și mai mult

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Agenția de agricultură din Hexagon - FranceAgriMer - și-a revizuit în scădere, pentru a treia oară la rând, propriile previziuni cu privire la exporturile de grâu moale ale Franței în țări terțe din acest sezon de marketing și a precizat prin vocile sale autorizate că scăderi de acest gen ar putea să mai existe, ca urmare a competiției constante cu furnizorii de pe piața Mării Negre.

Într-un raport al instituției despre cererea și oferta de pe piața cerealelor dat publicității miercuri, 10 ianuarie 2017, agenția stabilizează estimările cu privire la exporturile de grâu ale Hexagonului către state terțe la un total de 9,3 milioane tone în anul de marketing 2017-2018, în scădere față de cele 9,5 milioane tone cât estimaseră în decembrie, 2017.

Mișcarea a fost anticipată de unii traderi, pe fondul unei prime jumătăți de an comercial nu atât de activă în ceea ce privește comerțul cu grâu către state non-UE.

Citat de Reuters, Marc Zribi, șeful departamentului cereale și zahăr al FranceAgriMer, consideră că potențialul de export de grâu al Hexagonului către țări non-UE ar putea scădea și mai mult, până la circa nouă milioane de tone, ca urmare a competiției acerbe generate de țări de la Marea Neagră, în frunte cu Rusia.

„Lupta competițională pare a fi mult mai dură decât se aștepta la începutul sezonului”, a declarat acesta reporterilor.

Materia-primă cu proveniență de la Marea Neagră a fost prezentată deocamdată prin participări transparente în ceea ce privește licitațiile cu Egiptul, cel mai mare importator din lume, însă situația nu s-a păstrat și în cazul comercializării către alte țări africane din nord și sub-Sahariene, aceasta fiind catalogată drept agresivă.

De o competiție acerbă pe piața grâului, Hexagonul mai are parte și din partea Argentinei, situație relevată de cele mai noi ofertele plasate de statul sud-american într-o licitație de săptămâna trecută.

Previziunile relativ pesimiste cu privire la exportul de grâu către țări terțe de care are parte Franța în prezent (nivel cu un milion de tone sub estimările inițiale de export ale FranceAgriMer) reprezintă totuși un salt important față de cele cinci milioane de tone cât a totalizat comerțul peste graniță a Hexagonului în sezonul trecut, ca urmare a unei recolte precare înregistrate în 2016.

Cu toate acestea, calitatea bună a recoltei de vara trecută i-a permis Franței să revendice o parte mai mare a vânzărilor de grâu pentru panificație din interiorul UE, pe fondul culturilor afectate de condițiile meteo nefavorabile prezente în mai multe țări ale blocului UE28, cum ar fi Germania și Țările Baltice, au mai spus cei de la FranceAgriMer.

Agenția și-a revizuit în creștere estimările cu privire la transporturile de grâu moale ale Hexagonului în interiorul uniunii până la un total de 8,6 milioane tone, de la 8,1 milioane tone cât s-au înregistrat luna trecută, cu oficiali care au vorbit despre o îmbunătățire a așteptărilor de vânzări către Spania, Belgia, Olanda și Germania.

Revizuirea în creștere a comerțului intracomunitar i-a determinat pe specialiștii agribusiness ai FranceAgriMer să diminueze așteptările cu privire la disponibilul din depozite la finele anului agricol până la un nivel de 2,9 milioane tone, de la unul de 3,2 milioane tone la sfârșitul lunii trecute. Se ajunge astfel la o limită similară cu media ultimilor cinci ani.

Estimările cu privire la stocurile de orz la finele sezonului 2017-2018 au fost revizuite în scădere până la un total de 925.000 tone, de la unul de 1,1 milioane tone. Situația reflectă revizuiri în creștere în ceea ce privește consumul din zootehnie, precum și comerțul intra-comunitar.

Stocurile de porumb sunt și ele în scădere, estimările fiind de 2,5 milioane de euro, față de 2,6 milioane de euro cât se previzionase anterior, ca urmare a creșterii nivelului așteptărilor privind comerțul intra-comunitar.

Citit 298 ori