Miercuri, 08 Noiembrie 2017 20:52

Aurel Popescu, șeful OICPDR, nu a fost consultat în privința OUG care reglementează comerțul cu cereale printr-un contract cu clauze și condiții unitare pentru toți producătorii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele OICPDR nu a fost consultat în problema noii OUG care reglementează vânzarea de cereale pe piața internă sau la export în baza unui contract scris între părți sau primii cumpărători, valabil pe șase luni, a declarat, pentru Revista Fermierului, Aurel Popescu, liderul Organizației Interprofesionale Cereale și Produse Derivate din România, chiar dacă această entitate este împuternicită prin lege să emită un model de contract, document pe care să-l difuzeze apoi tuturor membrilor, iar aceștia să-l respecte.

Aurel Popescu nu cunoaște încă textul Ordonanței Executivului Tudose și presupune că este vorba de modificarea unui mai vechi act normativ similar, și anume OUG 12/2006. El arată cu degetul direct către ministrul Agriculturii, Petre Daea, care de la ultima întâlnire încheiată abrupt de năstrușnicul guvernant pe tema gradării cerealelor nu s-a mai discutat pe această temă.

„Nu s-au consultat deloc cu noi. Cred că au modificat Ordonanța 12 din 2006. Noi, la Ordonanța 12 din 2006 aveam mult mai multe observații de făcut, pentru că foarte multe prevederi din ordonanța aceea sunt perimate, nu mai sunt de actualitate că s-a schimbat legislația în 11 ani”, a afirmat Popescu. „S-a inițiat un dialog pe această temă odată cu gradarea cerealelor în prezența ministrului Agriculturii, Petre Daea. La acel moment, ministrul de resort s-a axat pe gradarea cerealelor și întrucât s-a cam enervat pe această temă, s-a oprit acolo totul și nu s-a mai făcut nimic. Efectiv, nu am fost consultați pe modificarea Ordonanței 12 și, repet, în Ordonanța 12 sunt multe prevederi care trebuie scoase pentru că nu mai sunt de actualitate. (...) Sigur că existau contracte între furnizori și procesatori înainte de această ordonanță. Acum, durata trebuie să fie de minimum șase luni. Nu este asta o problemă. Problema este că OICPDR este îndrituită de lege să scoată un model de contract, pe care să-l difuzeze tuturor membrilor, iar aceștia să-l respecte. În al doilea rând, OICPDR trebuie să facă un acord interprofesional cu toți actorii de pe lanțul cerealier. (...) OICPDR, cel puțin președintele OICPDR, nu a fost consultat în această problemă”.

În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a noii ordonanțe care are ca scop declarat întărirea disciplinei și creșterii responsabilității partenerilor pe filiera de comercializare a cerealelor, orice vânzare de materie primă pe piața internă sau la export trebuie să facă obiectul unui contract scris între părți sau primii cumpărători trebuie să facă o ofertă scrisă de a contracta.

Durata minimă a contractului de vânzare ar urma să fie de șase luni, perioadă care se aplică și pentru oferta scrisă de a contracta, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, 8 noiembrie 2017, de biroul de presă al Executivului Tudose. Prevederile menționate de noul act normativ nu vor aduce însă atingere drepturilor producătorilor de a refuza durata minimă de șase luni, cu condiția ca refuzul să fie exprimat în scris, în termen de 15 zile de la primirea ofertei. În acest caz, spun autoritățile emitente, părțile sunt libere să negocieze, în condițiile legii, toate elementele contractului.

Contracte de vânzare ar urma să fie stabilite în mod unitar din punctul de vedere al clauzelor și condițiilor pentru toți producătorii agricoli. Modelul de contract-cadru va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, la propunerea Organizației Interprofesionale Cereale și Produse Derivate din România (OICPDR).

Citit 575 ori