Marți, 10 Octombrie 2017 09:50

Sinusoidele, elemente definitorii pentru producția de porumb a UE din acest an agricol. Vara fierbinte, dar și ploile căzute la timp și-au spus cuvântul și în 2017

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit unor analiști de piață, recoltatul porumbului în țările din Uniunea Europeană (UE28) - proces aflat încă în plină desfășurare - ar putea veni la momentul definitivării la pachet cu randamente vizibil contrastante, de vreme ce anumite state înregistrează deja pierderi ca urmare a valurilor de căldură și a secetei, în timp ce altele au beneficiat de căderi de beneficiile precipitațiilor și irigații, implicit de productivități mari.

Perspectivele mixte care se prefigurează la orizont i-au determinat pe cei de la Comisia Europeană (CE) să emită un document de poziție prin intermediul căruia să previzioneze o producție de porumb pentru blocul UE28 de circa 59 de milioane de tone, cu aproximativ un milion de tone sub nivelul înregistrat în 2016 și cu puțin sub media cincinală.

Această situație ar putea menține nivelul nevoilor de import ale blocului comunitar la un nivel mare, cu previziunile CE de achiziție de porumb din țări terțe apropiindu-se de noi recorduri (circa 15 milioane tone în sezonul 2017-2018), cu toate că acest tip de comerț ar urma să depindă de disponibilul de peste ocean și de procentul de conversie a materiei-prime în furaje.

Spre exemplu, ploile de vară au susținut și ele majorarea potențialului de producție în Franța, cel mai important producător de porumb al blocului comunitar european.

„Randamentele la porumb ar trebui să se situeze la un nivel decent pe teritoriul țării”, a precizat pentru Reuters Paul Gaffet, de la agenția de consultanță ODA Groupe. „Franța a avut parte de precipitații la momentul oportun, iar căldura și-a exprimat și ea ea potențialul pozitiv pentru recoltă”.

În atare condiții, este așteptată o pantă ascendentă a sinusoidei aferente potențialului de producție la porumb din Hexagon față de totalul obținut în anul agricol anterior (circa 12 milioane de tone), în ciuda diminuării suprafețelor semănate.

La rândul lor, traderii au preciat că estimările din piață converg către un punct comun de peste 14 milioane tone de materie-primă pusă pe seama fermierilor francezi, total susținut de randamente apropiate de recorduri de circa 10 tone metrice de porumb boabe la hectar.

ODA previzionează pentru Franța o recoltă de 13,5 milioane de tone de porumb, însă cu potențial de creștere, a adăugat analistul citat de Reuters, menționând că estimările oficiale care gravitau în jurul totalului de 13 milioane de tone ar urma să fie revizuite în curând.

Progresul recoltatului se situează la un nivel relativ lent ca urmare a ploilor recente. La nivelul datei de 2 octombrie 2017, 15 la sută din suprafața însămânțată era deja în silozuri.

România – cel de-al doilea cel mai mare producător de porumb al Europei – ar putea obține și ea randamente decente la hectar, chiar dacă un final de an agricol secetos ar putea ține recolta sub nivelul înregistrat anul trecut, una de 9,5 milioane tone contabilizată pentru 2016.

„Nivelul apei din sol a fost unul adecvat înainte și de-a lungul polenizării. Ultima perioadă s-a dovedit însă a fi secetoasă, astfel că recolta de porumb ar urma să fie afectată cu siguranță”, a precizat pentru agenția de presă străină un trader care nu a dorit ca identitatea să-i fie făcută publică.

Nu la fel de pesimistă este însă viziunea unuia dintre vicepreședinții LAPAR, Nicolae Sitaru. În viziunea sa, „producția anului 2017 în România va fi una rezonabilă, undeva la 11-12 milioane tone”, precizând însă că prețurile sunt deja „modeste”.

„La mine în fermă estimez o producție de 12 tone și peste, în condițiile în care, anul trecut, am obținut opt tone la hectar, având în vedere că recoltăm terenurile cele mai «subțiri», terenurile semănate prima dată și care sunt terenuri mai calde, mai nisipoase. Sperăm ca producția să depășească 12 tone și să fie cel mai bun an”, a afirmat Sitaru pentru Revista Fermierului.

La noi în țară, însămânțările cu porumb au fost similare cu cele din sezonul anterior, și anume de circa 2,5 milioane hectare, însă acestea ar putea fi diminuate în acest an, potrivit unui analist român, ca urmare a extraproducției din acest sezon.

„Cred că porumbul va pierde din suprafețele semănate pe fondul extraproducției”, a precizat Bogdan Iliescu pentru Revista Fermierului, fiind confirmată astfel o altă curbă a sinusoidei.

La rândul său, Ungaria a avut parte de condiții agrometeo mai neplăcute (în acest caz, de valuri de căldură și de secetă), cu așteptări în scădere privind recolta de porumb față de cea de anul trecut, una de aproximativ 8 milioane de tone.

Fermierii au recoltat 21 la sută din cele un milion de hectare însămânțate, la data de 3 octombrie 2017, cu o medie a randamentului situată în prezent la nivelul a 6,37 tone la hectar, a precizat ministrul maghiar al Agriculturii.

Țara vecină a obținut anul trecut o medie-record a productivității la hectar de 8,6 tone la hectar.

Sudul Europei s-a confruntat în acest an cu un nivel extrem al căldurii și nu prea a avut parte de precipitații, chiar dacă mult răspânditele sisteme de irigații la porumb au mai limitat dezastrul în Italia și Spania.

„Am avut parte de situații-limită la cultura porumbului, în special în zona inferioară a văii râului Po, acolo unde a fost dificil de irigat”, a menționat Cesare Soldi, președintele Asociației Producătorilor italieni de Porumb.

Alte regiuni din Italia nu au fost la fel afectate, a mai adăugat el.

Ministerul italian de resort se așteaptă la o recoltă de aproximativ 6,4 milioane de tone, în timp ce alții analiști plasează potențialul de producție la porumb la un nivel de sub 6 milioane de tone, o altă pantă a sinusoidei (în scădere) față de nivelul înregistrat în 2016, unul de aproape 7 milioane tone.

Citit 498 ori

Articole recente - Ionel Vaduva