Prețuri mai mari la recoltare pentru grâu. În cazul contractelor futures, prețurile sunt și ele în creștere. În Constanța, unii traderi cumpără cu 725 lei/TM (AgroGo) - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 13 Iulie 2017 20:13

Prețuri mai mari la recoltare pentru grâu. În cazul contractelor futures, prețurile sunt și ele în creștere. În Constanța, unii traderi cumpără cu 725 lei/TM (AgroGo)

Scris de

În ultimele zile, prețul grâului, la principalele burse din lume, a crescut semnificativ (800 lei tona metrică – CME, respectiv 827 lei pe tonă - MATIF), o veste bună pentru fermieri în plină campanie de recoltare, în timp ce prețul la Constanța era în această săptămână de 725 lei tona, potrivit informațiilor date publicității de portalul online AgroGo.

Conform analiștilor platformei online, prețurile contractelor futures cu livrare la termene mai îndepărtate (septembrie, respectiv decembrie), sunt și ele în creștere.

„Cea mai spectaculoasă creștere a avut loc la bursa CME Chicago (cea mai mare bursă de cereale din lume). Aici, prețul grâului a atins nivelul de 800 lei/tonă, o valoare maximă pentru ultimii 2 ani. Prețurile grâului la bursa europeană MATIF Paris s-au lăsat și ele duse de val, crescând la valoarea de 827 lei/tonă, cea mai mare cotație pentru grâu din ultimul an”, mai anunță specialiștii AgroGo.

Tot ei precizează că, în România, prețurile oferite de unii traderi în portul Constanța se aflau săptămâna aceasta în jurul valorii de 725 lei/tonă. Și asta în condițiile în care, prețul mediu la grâu pe baza cărui se face evaluarea în lei a veniturilor exprimate în natură obținute din arendarea bunurilor agricole, conform art. 84 alin. (5) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost fixat de CJ Constanța pentru acest an la un nivel de 530 lei tona metrică.

„Avem, deci, prețuri mai bune decât în 2016, pentru aceeași perioadă din an”, continuă cei de la AgroGo.

Dacă cotațiile mari de la burse vor persista sau vor continua să crească, acest lucru se va simți tot mai mult și în piața fizică, mărturisesc aceștia.

„Urmează să avem în curând noi estimări legate de producția mondială din acest an, estimări ce vor influența trendul cotațiilor bursiere”, au adăugat angajații AgroGo.

Aceștia mai spun că, în comparație cu evoluția din ultimii trei ani pentru această perioadă, până în acest moment, sezonul 2017 seamănă cel mai bine cu cel din 2015. Atunci, în aceeași perioadă a anului, a existat un val similar de creștere a prețului la burse, însă în perioada august-septembrie, prețurile au scăzut.

„Vor merge prețurile din acest an după tiparul evoluției din 2015? Greu de spus”, se întreabă analiștii AgroGo. „Anul acesta vedem prețuri în creștere și în piața fizică, cu contracte de import grâu în Africa cu prețuri mai mari, ușor peste valoarea cotațiilor bursiere”.

AgroGo este platforma online de informare și tranzacționare a cerealelor, fiind prima platformă din România pe care se pot tranzacționa cereale la disponibil sau la termen. AgroGo oferă o alternativă simplificată a burselor de mărfuri și sprijină astfel fermierii români, prin încurajarea concurenței cumpărătorilor în piață.

Potrivit propriilor declarații de principii, AgroGo a fost creat cu scopul de a reduce riscurile și a crește profitul fermierilor, procesatorilor și chiar al traderilor. Platforma oferă informațiile necesare pentru luarea deciziilor în vânzarea și cumpărarea de cereale (prețuri la zi, analize, grafice, știri etc.) și permite tranzacționarea într-un mod organizat a produselor agricole.

Prețurile cerealelor sunt obținute de la principalele burse internaționale (MATIF – Paris, CBOT/CME – Chicago s.a.) și sunt completate de datele obținute de la Ministerul Agriculturii, portul Constanța, precum și de la traderii parteneri, platforma AgroGo prezentând cele mai multe surse de prețuri din țară, actualizate periodic.

Citit 1177 ori

newsletter rf

Revista