Vineri, 12 Ianuarie 2018 21:28

Agrometeo 12-18 ianuarie 2018 – Scade regimul termic din aer şi sol. Repaus biologic pentru speciile agricole de toamnă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Speciile agricole de toamnă vor intra în starea de repaus biologic, pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, pe aproape întreg teritoriul agricol, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 12 - 18 ianuarie.

„În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra izolat în centrul, estul, nordul şi nord-estul Moldovei, precum şi în centrul Dobrogei. Pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, speciile de toamnă vor intra în starea de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, pe terenurile fără strat protector de zăpadă, culturile de câmp vor putea fi afectate de temperaturile minime scăzute din aer, înregistrându-se brunificări şi degerături ale frunzelor”, notează specialiștii ANM.

Conform prognozei de specialitate, sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), în cea mai mare parte a ţării.

La cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (7-12 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol. În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va înregistra starea de repaus vegetativ.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.

Din punct de vedere meteorologic, vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregii ţări.

Practic, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6 şi 4 grade Celsius în primele zile, limite apropiate de normele climatologice, şi între -12 şi -1 grad Celsius, spre sfârşitul perioadei, valori mai scăzute cu până la 5 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -7 şi 6 grade, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce minimele aerului vor oscila între -17 şi 3 grade, în cea mai mare parte a ţării, producându-se îngheţ la sol.

În plus, se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor.

Citit 329 ori