Agrometeo 14-20 februarie 2017: „La speciile pomi-viticole se va înregistra starea de repaus biologic. La orz și grâu de toamnă sunt posibile reluări lente de vegetaţie” - REVISTA FERMIERULUI
Marți, 14 Februarie 2017 12:38

Agrometeo 14-20 februarie 2017: „La speciile pomi-viticole se va înregistra starea de repaus biologic. La orz și grâu de toamnă sunt posibile reluări lente de vegetaţie”

Scris de

În perioada 14-20 februarie 2017, la speciile pomi-viticole se va înregistra starea de repaus biologic, în aproape toată ţara, se arată în cea mai nouă prognoză agrometeorologică a INMH, în timp ce spre sfârşitul perioadei, pe fondul regimului termic din aer, mai ridicat decât în mod obişnuit, la culturile de câmp (orz, grâu de toamnă) vor fi posibile reluări lente de vegetaţie, îndeosebi în zonele de câmpie.

„Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, iar în cele tardive, starea de vegetaţie va fi medie şi slabă”, se mai arată în comunicat. „În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).  Rapiţa va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze), starea de vegetaţie a plantelor fiind în general medie şi slabă. În toate plantațiile, la pomii fructiferi şi viţa de vie se va menține stadiul de repaus vegetativ. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp se vor desfăşura în general normal”.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. În centrul Dobrogei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Caracteristici meteorologice

În prima parte a intervalului va predomina o vreme în general mai rece decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Totodată, spre sfârşitul perioadei se va produce o încălzire treptată în evoluţia regimului termic, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -9...4°C la începutul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1...3°C şi -6...7°C în restul zilelor, valori mai ridicate cu 1...5°C în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii țări.

Temperatura maximă a aerului va oscila între -3...12°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -14...2°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzută în depresiuni, determinând producerea înghețului la sol. Se întrevăd precipitaţii sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoțite de intensificǎri de scurtă durată ale vântului. În zonele joase de relief, se va produce ceaţă, izolat asociată cu depunere de chiciură.

Recomanări de specialitate agrometeo
 
Potrivit specialiștilor INMH, producătorii agricoli ar trebui să efectueze în această perioadă controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. Totodată, trebuie avută în vedere administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot la culturile de toamnă, precum şi a celor organice în vii şi livezi. Nu în ultimul rând este necesară efectuarea arăturilor adânci pe suprafețele agricole fără strat de zăpadă și cu îngheț superficial la sol.

Citit 830 ori

newsletter rf

Revista