Prognoza agrometeo 18 - 24 Ianuarie 2017: „Se vor putea semnala îngălbeniri, brunificări și degerături ale vârfului frunzelor. Temperatură minimă pe întreg teritoriul agricol!” - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 18 Ianuarie 2017 12:39

Prognoza agrometeo 18 - 24 Ianuarie 2017: „Se vor putea semnala îngălbeniri, brunificări și degerături ale vârfului frunzelor. Temperatură minimă pe întreg teritoriul agricol!”

Scris de

Pe fondul temperaturilor minime din aer, situate sub pragurile biologice critice de rezistență ale culturilor de toamnă (minus 10, minus 15, respectiv minus 20 grade Celsius), precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm) se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri, brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 18-24 ianuarie 2017.

Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între minus 25 și minus 3 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, producându-se îngheţ la sol, cele mai scăzute valori (minus 25, până la minus 19 grade Celsius), fiind posibile în depresiunile din Transilvania și Moldova.

Aceluiași document vorbește și de culturile de câmp şi cele pomi-viticole. Acestea se vor afla în stadiul de repaus vegetativ în toate regiunile agricole, pe arealele agricole cu strat consistent de zăpadă, procesele de iernare ale plantelor urmând să se desfăşoare în general normal.

Totodată, necesarul de apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.

Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra totuși în centrul Dobrogei.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) şi înfrăţire (10-100%), iar în culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%).

„În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze). Speciile pomicole şi viticole îşi vor menţine stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar”, se mai arată în comunicat.

Regim termic al aerului mai scăzut

Prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada amintită prevede un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, chiar deosebit de scăzut, în cea mai mare parte a țării.

Astfel că, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între minus 17 și 0 grade Celsius, abaterile termice negative fiind de plus un grad și plus 10 grade Celsius, în toate regiunile agricole.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între minus 9 și plus 4 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Se prognozează totodată precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), în aproape toată ţara. De asemenea, în prima parte a intervalului, vântul va prezenta intensificări temporare local cu aspect de viscol, îndeosebi în zonele sud-estice. Izolat vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.

Recomandări de specialitate

În concordanță cu prognoza, specialiști recomandă pentru această perioadă efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.

Citit 894 ori

newsletter rf

Revista