Agrometeo 27 octombrie – 2 noiembrie 2016: deficite de apă în sol, local, în regiunile de vest, sud şi sud-est ale ţării - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 27 Octombrie 2016 21:40

Agrometeo 27 octombrie – 2 noiembrie 2016: deficite de apă în sol, local, în regiunile de vest, sud şi sud-est ale ţării

Scris de

Potrivit prognozei agrometeorologice valabile în perioada 27 octombrie - 2 noiembrie, publicată joi de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), deficite de apă în sol se vor înregistra local, în regiunile de vest, sud şi sud-est ale ţării, iar ritmurile vegetative ale speciilor agricole de toamnă se vor desfăşura în general normal, în majoritatea zonelor de cultură.

Specialiștii ANM mai spun că în stratul de sol 0 - 20 cm (ogor), rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Local, în vest, sud şi sud-est se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

Din punct de vedere meteorologic, perioada analizată se va caracteriza printr-o vreme mai rece, începutul intervalului, şi ulterior printr-un proces de încălzire treptată, devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 0 şi 11 grade Celsius, în primele zile, abaterile termice negative fiind de la un grad la 4 grade. Spre sfârşitul perioadei de referinţă, valorile termice se vor încadra între 3 şi 12 grade Celsius, limite apropiate de normele climatologice.

De asemenea, temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va fi cuprinsă între 5 şi 13 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, limite optime desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă însămânţate în perioada optimă. Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în aproape toate regiunile agricole, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în nordul şi centrul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Ritmurile vegetative ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal, în majoritatea zonelor de cultură. Starea de vegetaţie a plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului agricol, mai puţin la semănăturile tardive şi suprafeţele cu deficite de apă în sol, unde uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă. Totodată, din cauza temperaturilor mai scăzute din aer şi sol din zonele depresionare, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua uşor mai lent.

În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge predominant germinarea (70-100%), răsărirea (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-80%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă se va afla în fazele de răsărire (50-100%) şi înfrunzire (4-8 frunze), în majoritatea zonelor agricole, iar sfecla de zahăr din majoritatea bazinelor specializate se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor semnala, în continuare, maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Citit 904 ori

newsletter rf

Revista