Agrometeo 15-21 octombrie: Secetă pedologică, local în sudul Dobrogei și izolat în sudul Munteniei. Exces de apă în sol, în sud-estul Moldovei - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 17 Octombrie 2016 11:07

Agrometeo 15-21 octombrie: Secetă pedologică, local în sudul Dobrogei și izolat în sudul Munteniei. Exces de apă în sol, în sud-estul Moldovei

Scris de

Chiar dacă seceta pedologică mai persistă în anumite zone din Transilvania, Crişana, respectiv din sudul Dobrogei şi Munteniei, rezerva de umiditate din solul agricol se încadrează în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării, spun specialiștii în agrometeorologice ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) 15-21 octombrie 2016, adăugând că se vor înregistra inclusiv excese de apă în sol în sud-estul Moldovei.

„În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Excese de apă în sol se vor semnala izolat în sud-estul Moldovei. Local în centrul Transilvaniei, sudul şi vestul Crişanei, centrul şi sudul Dobrogei, izolat în sudul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (seceta pedologică moderată şi puternică)”, se precizează în prognoza ANM.

În ceea ce priveşte prognoza meteorologică pentru intervalul analizat, specialiştii ANM precizează că vremea va fi în general normală în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a aerului se va încadra între 2 şi 15 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsa între 4 şi 20 de grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar cea minimă va oscila între -1 şi 11 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde local vor fi condiţii de producere a brumei.

De asemenea, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 5 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie, limite optime desfăşurării proceselor vegetative la culturile de toamna înfiinţate în epoca optimă.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub forma de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durata ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Izolat, în nordul ţării cantităţile de apă pot depăşi 10-15 l/mp.

În special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, unde uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, ritmurile vegetative la culturile de toamnă se vor desfăşura în general normal. Mai mult, ca urmare a valorilor termice mai scăzute din aer şi sol faţă de normalul perioadei, local în zonele depresionare, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente.

„La orzul şi grâul de toamnă vor predomina fazele de germinare-răsărire (10-50%) în majoritatea zonelor de cultură, precum şi apariţia primelor frunze (10-40%), îndeosebi în regiunile agricole din sudul şi estul ţării. Sub aspect fenologic, la rapiţă se vor semnala germinarea, răsărirea şi înfrunzirea (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Sfecla de zahăr din centrul şi estul ţării va parcurge maturitatea tehnologică şi recoltarea”, se precizează în document.

Pomii fructiferi vor înregistra fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala maturarea coardelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Conform prognozei agrometeo, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) se vor putea efectua în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Specialiştii ANM recomandă continuarea lucrărilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale, efectuarea arăturilor de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm/ogor, urgentarea pregătirii patului germinativ în vederea continuării semănatului la orzul şi grâul de toamnă şi finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole.

Citit 917 ori

newsletter rf

Publicitate

RO Fruits Vegetable

AT E Banner 250x250px rum

spumante romanesti 2019

AgroW WebBanner 300x250px

Revista