Valori scăzute și foarte scăzute ale conținutului de apă din solul agricol în mai multe zone ale țării - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 10 Octombrie 2016 12:44

Valori scăzute și foarte scăzute ale conținutului de apă din solul agricol în mai multe zone ale țării

Scris de

Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Crişana, Oltenia, precum şi din anumite zone din Moldova, Transilvania şi Muntenia se vor înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute ale conţinutul de apă din solul agricol, se arată într-o prognoză agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) și valabilă pentru perioada 8 - 14 octombrie.

Potrivit prognzei, procesele de creştere la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie şi în ritmuri uşor mai lente în restul teritoriului agricol, precum şi pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică. La speciile prăşitoare şi pomi-viticole, fazele de coacere şi maturare vor decurge în condiţii relativ bune.

La cultura de porumb (hibrizii tardivi) se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafeţe, iar în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge maturitatea tehnologică, continuându-se recoltarea.

Totodată, la cartof va fi posibilă finalizarea recoltării pe majoritatea arealelor agricole. În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în fazele de maturare a fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltare, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

Culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate la începutul perioadei optime vor înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă, îndeosebi pe arealele cu deficite de apă în sol. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) se vor putea efectua în condiţii optime.

Cu privire la prognoza meteorologică pentru intervalul analizat, specialiştii ANM precizează că vremea mai rece de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, devenind normal. sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 6 şi 19 grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa între -5 şi 14 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, cele mai scăzute valori (între -5 şi 0 grade Celsius) înregistrându-se în depresiuni, unde local vor fi condiţii de producere a brumei.

În plus, regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprins între 7 şi 15 grade Celsius, valori favorabile desfăşurării fazelor de vegetaţie la speciile de toamnă deja înfiinţate şi continuării lucrărilor de semănat la grâul de toamnă. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, izolat vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Citit 780 ori

newsletter rf

Revista