Joi, 11 Octombrie 2018 10:44

Accesul la Sărbătorile Iașiului, efectuat doar prin puncte de dezinfecție împotriva PPA

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe toate traseele pe unde vor veni pelerini, vor fi instalate puncte de dezinfecţie, ca măsuri de prevenire a pestei porcine africane (PPA) luate până pe 16 octombrie 2018, cât se desfăşoară Sărbătorile Iaşiului, a afirmat primarul orașului, Mihai Chirica, demersul făcând parte dintr-un plan mai larg de reducere a riscului de apariţie şi răspândire a PPA.

Conform sursei citate, măsurile de prevenţie au fost aprobate în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă și includ chiar și restricții la comercializarea produselor de origine animală.

„Planul privind supravegherea şi prevenirea apariţiei pestei porcine pe raza municipiului Iaşi interzice comercializarea porcilor vii în târguri şi pieţe. Vor fi admise la comercializare în pieţe produsele de origine animală numai de la producătorii care prezintă adeverinţă de la medicul sanitar-veterinar zonal. Va fi înştiinţată populaţia să consume produse de origine animală numai din unităţile controlate şi autorizate sanitar-veterinar. Vor fi identificate locurile de parcare a mijloacelor de transport şi igienizarea cât mai frecventă a acestor locuri, în special ecarisarea resturilor alimentare identificate în aceste locuri pentru prevenirea eventualei răspândiri a agentului patogen”, a ținut să precizeze edilul Iaşiului.

Chirica a mai afirmat că va fi interzisă oferirea către pelerini a pachetelor cu mâncare de către persoane fizice sau juridice, organizaţii neguvernamentale sau societăţi comerciale care nu prezintă autorizaţie sanitar-veterinară.

Nu în ultimul rând, vor fi intensificate controalele în pieţe şi la agenţii economici care vin la Târgul de Toamnă de la Sărbătorile Iaşiului.

Citit 242 ori