Noul comisar pentru agricultură are în vizor supraviețuirea fermelor mici și a celor de familie - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 02 Octombrie 2019 18:18

Noul comisar pentru agricultură are în vizor supraviețuirea fermelor mici și a celor de familie

Scris de

Marți, 1 octombrie 2019, cu ocazia audierii în Parlamentul European a candidatului polonez la postul de comisar european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, acesta a precizat că unul dintre obiectivele sale este reprezentat de supravieţuirea micilor ferme şi a fermelor de familie.

Oficialul polonez a mai adăugat că va pune fermierul în centrul politicilor sale, în mandatul de cinci ani, care începe în noiembrie, şi va face din fermele de familie un factor de progres.

În timpul audierii sale de către Parlamentul European, Wojciechowski a atras atenţia asupra scăderii dramatice a numărului de ferme în UE. Potrivit candidatului la postul de comisar pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, începând din 2005 şi până în 2015, blocul comunitar a pierdut patru milioane de ferme, iar numărul total al fermelor a scăzut până la 11 milioane.

Conform sursei citate, pe parcursul celor trei ore cât a durat audierea sa în Parlamentul European, „peste 100 de fermieri europeni şi-au pierdut, probabil, ferma şi locul de muncă. Pentru mulţi dintre ei, aceasta este o tragedie”. În opinia polonezului, această tendinţă ar trebui stopată, dar, din păcate  UE nu are o viziune pe termen lung pentru agricultură, similară aceleia din domeniul mediului.

Potrivit datelor Eurostat din anul 2016, o treime (33%) din numărul total de ferme din UE sunt în România, o altă treime fiind în Polonia (14%), Italia (10%) şi Spania (9%). De asemenea, nouă din zece ferme (92% sau 3,1 milioane) din România au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.

Sursa: AP

Citit 405 ori

newsletter rf

Revista