Ce spune FAO despre „războiul” prețurilor alimentelor din luna septembrie 2018 - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 04 Octombrie 2018 20:52

Ce spune FAO despre „războiul” prețurilor alimentelor din luna septembrie 2018

Scris de

În condițiile în care efectele majorării prețului zahărului au fost contracarate de cele ale grâului, uleiurilor vegetale și lactatelor, aflate în coborâre, joi, 4 octombrie 2018, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunțat că, la nivel global, în luna septembrie a.c., prețurile alimentelor au înregistrat o tendință generală de scădere.

În fiecare lună, FAO publică propriul său indice global al preţurilor la produsele alimentare (Food Price Index) care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Astfel, luna trecută, acest indice a scăzut la 165,4 puncte, de la 167,7 puncte în august.

În paralel, pentru anul în curs, organizația a anunţat că se aşteaptă la o producție mondială de cereale de 2,591 miliarde tone, cu 63 de milioane tone, sau 2,4%, mai puţin decât producţia-record înregistrată în 2017. Recentele estimări ale FAO pentru recolta mondială de grâu din 2018 au fost menţinute aproape neschimbate, la 722,4 milioane tone, cea mai mică valoare înregistrată după 2013.

Cel mai semnificativ declin lunar al preţurilor s-a înregistrat în septembrie la porumb, analiştii aşteptând o producţie ridicată în SUA. Şi preţul grâului a scăzut, reflectând perspectivele unei recolte mai mari în Rusia.

Citit 367 ori

newsletter rf

Revista