Luni, 12 Martie 2018 14:37

Previziuni Coceral pentru 2018: UE s-ar putea confrunta cu o producție mai mică de grâu, ca urmare a ploilor din toamna anului trecut. România trage în sus producția la oleaginoase

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Din cauza precipitațiilor importante cantitativ, care au căzut în toamna anului 2017 și care i-au forțat pe fermierii din Uniunea Europeană (UE) să diminueze nivelul însămânțărilor cu grâu moale, recolta ar urma să fie semnificativ mai mică în vara acestui an, au afirmat vineri, 9 martie 2018, voci autorizate din cadrul companiei de analiză în agribusiness Coceral.

În primele estimări ale specialiștilor Coceral cu privire la recolta de cereale a anului în curs, citate de Reuters, aceștia au vehiculat un nivel previzionat al producției de grâu moale a blocului comunitar de 140,5 milioane de tone, în scădere față de cel din 2017, care atingea un total de 141,5 milioane de tone.

„Situația este generată de așteptări privind o scădere a totalului suprafețelor însămânțate cu 500.000 de hectare, după o vreme neobișnuit de umedă care a afectat procesul semănatului în Germania, Danemarca, Polonia și Scandinavia”, au precizat analiștii Coceral.

„Drept rezultat, previziunea privind producția de grâu moale a acestor state membre UE este una negativă, în special pentru Danemarca, Polonia și Scandinavia, în timp ce cultura din Spania ar putea să-și revină, după o secetă puternică instalată în 2017”.

Estimările privind recolta de grâu moale a UE au la bază previziunile privind suprafața însămânțată și care totalizează 23,16 milioane de hectare, în scădere față de nivelul de 23,61 milioane de tone înregistrat anul trecut, dar și media randamentelor, de 6,07 tone la hectar, în creștere ușoară față de cea din sezonul aterior, și anume de 5,99 tone/ha.

Împreună, statele membre UE reprezintă cel mai mare producător de grâu din lume și, deopotrivă, un mare exportator de materie primă.

În ceea ce privește producția de orz, previziunile Coceral sunt că aceasta ar urma să crească în acest an, ca urmare a „întoarcerii” parcelelor. Și asta, după reorientarea fermierilor către însămânțările cu orz de primăvară, din cauza efectelor negative pe care vremea deosebit de umedă din toamna anului trecut le-au avut asupra culturii grâului, dar și a revirimentului înregistrat de fermierii spanioli după un an 2017 deosebit de secetos.

Concret, Coceral previzionează că producția de orz a blocului comunitar ar urma să atingă un nivel de 60,3 milioane de tone, una mai mare față de cea înregistrată anul trecut și care a totalizat 58 de milioane de tone.

În ceea ce privește porumbul, analiștii Coceral afirmă că producția totală estimată ar urma să atingă un nivel de 61,8 milioane de tone, în creștere față de cel de 60,9 milioane de tone, cât se înregistra în 2017. Majorarea producției ar urma să se concretizeze în sud-estul blocului comunitar, creștere contrabalansată de o diminuare de producție previzionată pentru Hexagon.

La oleaginoase, estimările Coceral spun că, în cazul rapiței, aceasta ar urma să totalizeze 22 de milioane de tone producție, în fapt, o creștere infimă față de totalul înregistrat în 2017 – 21,9 milioane de tone. În acest context, o creștere a productivității estimată pentru Germania, Franța și România ar urma să echilibreze balanța, în contextul scăderii randamentelor în Danemarca, Suedia și în Țările Baltice.

Citit 581 ori