Vineri, 02 Martie 2018 23:22

Ce s-a întâmplat cu prețurile alimentelor în februarie 2018? FAO are răspuns și în ceea ce privește estimările privind producția globală de cereale

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Costurile de achiziție au fost mai mari în cazul cerealelor și lactatelor în luna februarie 2018, astfel că indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut, comparativ cu luna precedentă, potrivit anunțului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Concret, în luna februarie a anului în curs, acest indice a crescut cu 1,1%, comparativ cu luna ianuarie 2018, până la un nivel de 170,8 puncte. În schimb, comparativ cu situaţia din februarie 2017, preţul internaţional al alimentelor este cu 2,7% mai mic.

Prin vocile sale autorizate, organizația a precizat că factorul principal care a stat la baza majorării costului global de achiziție a alimentelor în luna februarie a fost avansul de 6,2% al preţului la produsele lactate, ca urmare a cererii globale puternice, cumulată cu o producţie sub aşteptări în Noua Zeelandă.

În plus, preţul cerealelor a crescut și el cu 2,5% în februarie, aceasta fiind a doua lună consecutivă de creştere semnificativă, în condiţiile în care vremea nefavorabilă a afectat estimările privind producţia de grâu în SUA şi producţia de porumb în Argentina.

În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în anul 2017 cu două milioane de tone, până la un nivel-record de 2,642 miliarde tone.

De asemenea, în primele sale estimări cu privire la producţia mondială de grâu în 2018, FAO estimează că aceasta se va situa la 744 de milioane de tone.

Cu toate că este vorba de o producţie peste medie, aceasta ar fi a doua scădere anuală a producţiei mondiale de grâu, ca urmare a unor producţii la hectar mai mici preconizate în Uniunea Europeană şi Rusia.

Citit 527 ori