Luni, 27 Noiembrie 2017 19:24

În ciuda opoziției, 18 țări membre UE au votat pentru reînnoirea licenței de utilizare a glifosatului timp de cinci ani. Copa Cogeca: „Aprobarea ar fi trebuit să fie valabilă 15 ani!”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cel mai utilizat erbicid la nivel mondial – glifosatul – a primit votul de încredere al reprezentanților din 18 țări membre UE, după o perioadă de incertitudini și blocaje, titrează presa britanică, fapt confirmat deocamdată pe rețelele de socializare și de reprezentanții marilor fermieri din România.

Blocul UE-28 s-a întâlnit luni, 27 noiembrie 2017, pentru a vota încă o dată asupra posibilității extinderii licenței de utilizare a erbicidului controversat, în cadrul unui comitet de apel, ocazie cu care 18 țări au spus DA prelungirii, nouă au fost împotrivă, iar unul s-a abținut.

Cei care au votat pentru reînnoire au fost delegații din Marea Britanie, Bulgaria, Germania, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Irlanda, Spania, Letonia, Lituania, Ungaria, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Finlanda și Suedia.

Cei care au spus nu glifosatului au fost belgienii, grecii, francezii, croații, italienii, ciprioții, luxemburghezii, maltezii și austriecii, iar portughezii s-au abținut.

Germania a votat în favoarea reînnoirii, asta după ce, anterior, se abținuse. Situația nouă a asigurat astfel o majoritate calificată în favoarea aprobării reautorizării. Franța a pledat pentru o reînnoire de doar trei ani.

Statul german reprezintă 16,06 din întreaga populație a blocului comunitar, astfel că votul său a reprezentat un factor decisiv în favoarea majorității la vot.

O majoritate calificată, spun cei de la FarmingUK, este atunci când o propunere are parte de aprobare sau respingere din partea a 55 la sută din țările UE28, reprezentând 65 la sută din populația comunitară.

În legătură cu această decizie, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, Vytenis Andriukaitis, anunța astăzi pe contul său de Tweeter: „Votul de astăzi a arătat că atunci când cu toții ne dorim ceva, suntem capabili să diseminăm și să acceptăm responsabilitatea noastră comună în cadrul actului decizional”.

Și Copa Cogeca și-a exprimat satisfacția cu privire la decizia de reînnoire a licenței de utilizare a glifosatului pentru cinci ani, precizând prin vocile sale autorizate că această decizie ar fi trebuit să fie una valabilă 15 ani.

Secretarul general al Copa Cogeca, Pekka Pesonen, a declarat la rândul său: „(n.r. - Glifosatul) Ar fi trebuit să fie reautorizat pe o perioadă de 15 ani, după ce a primit avizul pozitiv din partea EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) și ECHA (Agenția Europeană pentru Produse Chimice). Acest erbicid este vital pentru o populație aflată în creștere, care se bazează pe un disponibil alimentar la prețuri competitive”.

Risc de cancer. Da sau nu?

În 2015, Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), aparținând Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a decis să clasifice glifosatul ca fiind „probabil cancerigen, în cazul oamenilor”.

În același an, EFSA a concluzionat că erbicidul în cauză „nu reprezintă riscuri cancerigene pentru oameni”, relevând astfel natura contradictorie a dezbaterii în cauză.

Votul de luni, 27 noiembrie 2017, survine unei ședințe în cadrul căreia nu s-a întrunit majoritatea calificată (cea din data de 9 noiembrie 2017) în vederea votului pentru reînnoirea acordării licenței utilizării glifosatului pe cinci ani.

Întâlnirea Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (ScoPAFF) din data de 9 noiembrie a.c. de la Comisia Europeană (CE) a succedat o rundă inițială de vot care a debutat în 25 octombrie 2017. Cu această ocazie, nu a fost luată nicio decizie în ceea ce privește aprobarea reînnoirii pe 10 ani.

Statele membre aveau la dispoziție mai puțin de trei săptămâni pentru reînnoirea licenței de utilizare a glifosatului înainte de data-limită de 15 decembrie 2017.

Confruntarea Andriukaitis vs Tarabella

În urmă cu cinci zile, în ultima corespondență către presă a LAPAR se preciza că Vytenis Andriukaitis cerea cu mai bine de o săptămână în urmă europarlamentarilor din agricultură să se concentreze pe argumentele științifice și să aplice o abordare a bunului simț, mai degrabă, decât să „creeze teamă” în ceea ce privește reînnoirea erbicidului glifosat.

„Nu văd un argument nou atunci când se vorbește despre glifosat”, spunea el, adăugând că dosarul l-a făcut să petreacă „mult timp pe discuții goale”.

Andriukaitis declara clar că eliminarea substanței chimice după trei ani ar fi ilegală. O astfel de eliminare este opțiunea preferată a unor țări influente, cum ar fi Franța, Germania și Italia.

„Poți să spui oamenilor ce vrei, dar nu că eu sunt responsabil”, a adăugat el.

Conform aceleiași informări LAPAR, europarlamentarul socialist și criticul proeminent al glifosatului, Marc Tarabella, l-a întrerupt pe comisar în timp ce spunea acest lucru pentru a lovi masa și a acuzat gigantul agronomic Monsanto - producătorul de erbicide Roundup - că interferează cu aprobarea pesticidelor, punând la îndoială știința, pentru ca, ulterior, să plece din camera unde aveau loc discuțiile.

Citit 431 ori