Marți, 14 Noiembrie 2017 20:52

În 18 decembrie, Chicago Mercantile Exchange va lansa contracte futures pentru grâul și porumbul de la Marea Neagră

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru a putea profita de ascensiunea rapidă a exportului de cereale din regiunea Mării Negre, pe baza preţurilor de referinţă furnizate de S&P Global Platts, CME Group, operatorul Chicago Mercantile Exchange, va lansa în decembrie 2017 noi contracte futures pentru grâul şi porumbul din această zonă.

Contractele futures Black Sea Wheat FOB (Platts) şi Black Sea Corn FOB (Platts) vor intra la tranzacţionare începând cu data de 18 decembrie, cu condiţia obţinerii tuturor aprobărilor necesare, a informat luni operatorul bursei de mărfuri de la Chicago, citat de Reuters și Agerpres.

Contractul la grâu se bazează pe preţul de referinţă stabilit zilnic de Platts pentru grâul rusesc cu un conţinut de proteine de 12,5% de tip FOB (free on board), în timp ce contractul la porumb este bazat pe preţul stabilit zilnic de Platts pentru porumbul din Ucraina de tip FOB (free on board). Ambele contracte vor fi denominate în dolari SUA, vor fi în loturi cu o mărime de 50 de tone şi vor fi tranzacţionate în blocuri de minimum cinci loturi.

Voci din interiorul CME Group au precizat totodată că entitatea va menţine şi actualele contracte futures cu livrare fizică pentru cerealele din Marea Neagră, chiar dacă acestea au atras un volum modest.

Şi operatorul bursier Euronext, al cărui contract bazat pe grâul din Franţa este un indicator de referinţă pentru piaţa grâului din Europa Occidentală, este interesat şi el să lanseze derivate pentru cerealele din zona Mării Negre.

Citit 463 ori