Luni, 13 Noiembrie 2017 14:24

Peste 1.400 de miliarde de dolari, factura globală pentru importurile alimentare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit FAO, în 2017, la nivel mondial, importurile de alimente au totalizat aproape 1.413 miliarde de dolari, în creștere cu șase procente de la an la an, chiar dacă preţurile produselor alimentare au fost în general stabile, a anunțat joi, 9 noiembrie 2017, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) citată de AFP și Agerpres.

Situându-se la nivelul celei de-a doua mari valori înregistrate vreodată, această notă de plată majorată se explică printr-o creştere a cererii alimentare mondiale, precum şi prin creşterea tarifelor pentru transportul de marfă. FAO este îngrijorată de implicaţiile economice legate de creşterea facturii importurilor alimentare pentru ţările cel mai puţin dezvoltate şi ţările cu venituri reduse.

„Costurile importurilor au crescut considerabil, în consecinţă facturi mai mari nu se traduc automat în cantităţi mai mari de alimente cumpărate”, precizează economistul FAO Adam Prakash.

Prin vocile sale autorizate, organizația afirmă că această creştere a costurilor importurilor alimentare intervine într-un moment în care stocurile sunt robuste, prognozele privind recoltele sunt bune, iar pieţele de produse alimentare sunt bine aprovizionate.

De exemplu, deşi preţul mondial al grâului a rămas constant, preţul pentru grâul roşu de primăvară din SUA, un tip de grâu utilizat pentru producţia de paste, era cu 40% mai mare în luna iulie 2017 decât în luna iulie 2016. Totodată, indicele preţului untului calculat de FAO a crescut cu 41% în 2017, adică de trei ori mai mult decât s-a majorat indicele preţului produselor lactate. Aceasta, deşi producţia mondială de lapte este prognozată să crească cu 1,4%, graţie unui avans de 4% în India.

FAO susţine că sectorul creşterii animalelor şi lactatelor este deosebit de dinamic. Potrivit Organizaţiei, factura de plată pentru importurile globale de carne va atinge în acest an valoarea-record de 176 de miliarde de dolari, în creştere cu 22%, comparativ cu 2016.

Citit 330 ori