Luni, 25 Septembrie 2017 21:35

Egiptul aprobă procesarea (cernutul) grâului românesc din cargoul blocat. Mihai Anghel: „Se rezolvă treaba. Au constatat că au făcut o eroare, o prostie”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Duminică, 24 septembrie 2017, procurorii egipteni au declarat că au parafat o decizie prin care se aprobă procesarea cargoului cu grâu românesc de la Cerealcom Dolj (cernerea boabelor de grâu), transport inițial respins de autoritatea de carantină agricolă pe motiv că ar conține semințe de mac, potrivit Reuters.

Un alt transport cu grâu, de această dată de proveniență franțuzească, aflat și el într-o situație similară cu cargoul cu marfă din România, se află în continuare sub investigație, a precizat Hamid Abdel Dayim pentru Reuters.

Miercuri, 13 septembrie 2017, ministrul egiptean al Agriculturii afirma că varietatea semințelor de mac descoperite în cargourile plecate din România și din Franța nu este periculoasă, că transporturile ar trebui eliberate, iar marfa, cernută înainte ca materia primă să intre în țară.

Informațiile disponibile la acel moment erau că această triere a mărfii (cernere) ar putea avea loc în Sohag sau în Qena.

Respingerea cargourilor ar putea genera un boicot al Egiptului din partea furnizorilor mari, situație similară cu cea de anul trecut, atunci când scandalul cornului secarei a iritat comercianții cu cereale.

„La acest moment, aducerea acasă a mărfii ar fi mai ieftină pentru furnizori”, menționa un inspector de carantină agricolă pentru Reuters, sub anonimat, decizie de înțeles în condițiile date.

„Cernutul nu este posibil în Safaga și, din cauză că problema a fost înaintată procurorului, întregul proces ar urma să fie realizat sub supravegherea biroului său (dacă se obține aprobarea), activitate care ar dura de la șase la opt luni.

Tot în contextul reținerii cargoului în portul egiptean, luni, 18 septembrie 2017, ora 17:32, Mihai Anghel, șeful Cerealcom, entitatea care a efectuat transportul către statul nord-african, declara pentru Revista Fermierului: „Se rezolvă treaba. Au constatat că au făcut o eroare, o prostie”.

Citit 320 ori

Articole recente - Ionel Vaduva