Luni, 14 August 2017 15:19

Bulgaria a exportat deja 433.650 de tone de grâu din recolta anului 2017. Mai este România principalul exportator de cereale al UE?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Potrivit unor declarații de vineri, 11 august 2017, ale unui oficial din industria de profil, citate de Reuters, vecinii bulgari exportă în această perioadă 433.650 de tone de grâu, în principal către piețe din Spania, Italia și Djibouti, din recolta-record de grâu a țării, de circa șase milioane de tone.

Nu mai puțin de șapte vase sunt în proces de încărcare a unei cantități de 115.250 de tone de grâu furajer cu destinaia Spania din portul bulgar de la Marea Neagră Varna.

De asemenea, alte 10 transporturi care totalizează 179.700 de tone au fost confirmate pentru această lună, a adăugat oficialul citat de agenția internațională de presă, familiarizat cu datele de export cereale ale Bulgariei.

Aproximativ 33.000 de tone de grâu furajer sunt deja destinate Italiei.

Alte 22.300 de tone de grâu pentru panificație sunt încărcate din alt port bulgăresc la Marea Neagră – Burgas –, cu destinația Djibouti, iar 27.500 de tone sunt direcționate către Sudan, a mai precizat oficialul.

Nu în ultimul rând, alte transporturi de grâu din Bulgaria vor ajunge în România, Grecia și Turcia, atingând astfel totalul de 433.650 de tone.

Până la această oră, bulgarii au comercializat peste graniță 846.000 de tone de grâu din recolta nouă, în mare parte către Spania, Italia, Portugalia și Djibouti, relevă datele de export ale țării, iar oficialii se așteaptă ca transporturile de materie primă să depășească patru milioane de tone din recolta-record din acest an.

Nu demult, ministerul agriculturii din Bulgaria a precizat prin vocile sale autorizate că se așteaptă ca exporturile de grâu să depășească un milion de tone în august a.c.

Mai, 2017: România era principalul exportator de cereale al UE

Pe fondul unei tăceri de neînțeles a autorităților de la București, în prezent nu se cunoaște exact cantitatea de grâu comercializată peste graniță din noua recoltă.

Nici autoritățile din portul Constanța, nici ministerul de resort și nici traderii nu divulgă nici cea mai mică informație cu privire la exporturile românești de cereale, la zi.

La data de 20 iunie a.c. însă, KeysFin da publicității un studiu potrivit căruia, la sfârșitul lui mai 2017, România devenea principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană.

În ultimele date furnizate de Comisia Europeană, firmele din ţara noastră au exportat 7,15 milioane de tone, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017. Din acestea, peste 5 milioane de tone au reprezentat exporturile de grâu (aproape dublu față de media înregistrată între 2011 şi 2015).

Citit 336 ori