Marți, 04 Septembrie 2018 23:38

Ce spune ministrul Finanțelor despre noua modalitate de despăgubire a crescătorilor de suine, afectați de pesta porcină africană

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un proiect de act normativ pentru stabilirea unui nou mecanism privind despăgubirile care ar urma să fie acordate în cazul problemelor generate de pesta porcină africană (PPA) urmează să fie elaborat în zilele următoare de specialiștii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), atât în ceea ce privește pierderile înregistrate de crescători, cât și sprijinul destinat repopulării, a declarat, marţi, 4 septembrie 2018, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Acesta a mai precizat că proiectul de act normativ va ajunge săptămâna viitoare pe masa Executivului condus de Viorica Dăncilă.

„Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Ca exemplu, tot ce este sub 100 de kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 de kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate”, a detaliat ministrul Teodorovici.

În ceea ce privește sumele destinate efectiv despăgubirilor, Eugen Teodorovici a explicat că acestea vor fi în în propunerea de act normativ pe care Ministerul Agriculturii îl va trimite către MFP, fără a intra însă în prea multe detalii.

„Cred că azi îl vom primi de la Ministerul Agriculturii, pentru ca săptămâna viitoare să intre în Guvern”, a precizat Eugen Teodorovici.

Șeful MFP a mai subliniat că la rectificare au fost propuse, pe baza calculelor provenite de la MADR şi de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), sumele necesar a fi alocate la rectificarea bugetară.

„Se fac calcule la Ministerul Agriculturii, la ANSVSA. Ce am primit până azi am propus la rectificare pentru a fi alocate câteva sume suplimentare. Am dat pentru ANSVSA o propunere de 50 de milioane de lei în plus, au fost realocări între instituţii cu încă 40 de milioane de lei către ANSVSA. Azi, pe baza acestor calcule, acestea sunt sumele, dar pe măsură ce analizele se desfăşoară, calculele se pot modifica, vom asigura de la buget banii necesari pentru ca oamenii să fie despăgubiţi”, a mai spus şeful de la Finanţe.

Potrivit proiectului privind rectificarea bugetară, publicat luni, 3 septembrie 2018, pe site-ul MFP, ANSVSA primeşte în plus 149,5 milioane de lei, per sold, pentru desfăşurarea activităţilor specifice instituţiilor subordonate în cadrul Programului pentru eradicarea pestei porcine africane prin care se decontează despăgubiri pentru animalele sacrificate în vederea prevenirii şi combaterii epizootiilor, suma fiind cu 50 de milioane de lei mai mare faţă de cea prevăzută în prima varianta a proiectului de rectificare, din 6 august.

Citit 229 ori